Javult a levegő minősége: pénteken éjfélig még lehet forgalmi engedéllyel utazni a BKK járatain

​A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint megszűnt a szmogriadó riasztási fokozata. A Budapesti Közlekedési Központ arra kéri a fővárosban közlekedőket, hogy lehetőség szerint továbbra is szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, és válasszák a közösségi közlekedést. Budapest közigazgatási határán belül a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású forgalmi engedély felmutatásával 2017. január 27-én (pénteken), 24:00-ig lehet ingyen utazni a BKK járatain tekintettel arra, hogy ma hajnalban lépett érvénybe a változtatás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján már nem indokolt a szmogriadó riasztási fokozatának fenntartása, illetve az azzal járó gépjárműforgalom korlátozása. Bár ma napközben a levegőminőség javulása várható, azonban tekintettel a meteorológiai előrejelzések bizonytalanságára, az újabb levegőminőség-romlás megelőzése érdekében elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, ezzel megszűnt a gépjárműforgalomra vonatkozó korlátozás.

A BKK arra kéri a fővárosban közlekedőket, hogy a levegőminőség ismételt romlásának elkerülése, illetve javulása érdekében lehetőség szerint továbbra is válasszák a közösségi közlekedés járműveit. Ennek elősegítésére Budapest közigazgatási határán belül a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású forgalmi engedély felmutatásával 2017. január 27-én (pénteken), 24:00-ig lehet ingyen utazni a BKK járatain.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi intézkedése a szmogriadó riasztási fokozatának visszavonása után egész nap érvényben marad 2017. január 27-én. Pénteken tehát Budapest közigazgatási határán belül ingyen utazhatnak a BHÉV, a MÁV-START és a Volánbusz állami megrendelésű fővárosi elővárosi járatain is a forgalmi engedély felmutatásával azok, akiknek gépkocsija forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy forgalmi engedélyük nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)

Budapesti Közlekedési Központ