Közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztések Budapest II. kerületében

2016. december 20-án aláírásra került európai uniós támogatásból megvalósuló, VEKOP-5.3.1.-15-2016-00003 azonosító számú, „Közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztések Budapest II. kerületében" című projekt Támogatási Szerződése, amelyet Fővárosi Önkormányzata, mint Kedvezményezett a BKK Zrt-vel és az érintett kerülettel közösen, konzorciumban valósít meg.

A projekt tervezett bruttó összköltsége: 250 000 000 Ft

A támogatás intenzitása: 100%

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019. augusztus 31.

A projekt célja:

A II. kerület és a környező települések motorizáltsága az európai élmezőnybe sorolható, ugyanakkor – a Budai-hegyek közelsége és kertvárosias jellege miatt – a szabadidősportoknak, a természetjárásnak és a kerékpáros közlekedésnek nagy hagyományai és távlati lehetőségei vannak ebben a régióban. A gépjárműforgalom okozta problémák csökkentése érdekében szeretnénk, ha a gyalogos és kerékpáros közlekedés az eddigieknél nagyobb szerephez és vonzóbb feltételekhez juthatna. sportoknak, a természetjárásnak és a kerékpáros közlekedésnek nagy hagyományai és távlati lehetőségei vannak ebben a régióban. A gépjárműforgalom okozta problémák csökkentése érdekében szeretnénk, ha a gyalogos és kerékpáros közlekedés az eddigieknél nagyobb szerephez és vonzóbb feltételekhez juthatna.

Az akcióterület csatlakozik a 2010. évben a bel-budai városközpont rehabilitációja során kialakított kerékpárosbarát területhez, megteremtve ezzel a Millenáris környékének több irányból történő megközelíthetőségét. Cél a teljes terület kerékpárosbarát fejlesztése, az elkészítendő kerékpáros hálózati terv alapján. Konkrét útvonalakra vonatkozó fejlesztési elképzeléseink a már meglévő kerékpárforgalmi létesítményekhez, illetve nyomvonalakhoz kapcsolódnak:

A Csatárka úti – Zöldlomb utcai kerékpáros sávot folytatjuk a Törökvész útig.  A Törökvész út mentén, egészen a Pusztaszeri Köröndig, vagyis a Gábor Áron utca – Pusztaszeri út – Törökvész út kereszteződésénél található körforgalomig folyamatossá tesszük, kiépítjük a kerékpárosbarát útvonalat. A Törökvész út felső szakaszán és a Görgényi úton keresztül a tervezett erdei túraútvonalakkal létesül kapcsolat, illetve a Szalonka út és a Nagybányai úton keresztül lehet összekötni ezt az útvonalat a Hűvösvölgybe futó kerékpáros úttal. 

A kerékpárosbarát fejlesztés területén található iskolák megközelítési lehetőségei javulnak. (Móricz Zsigmond Gimnázium, Törökvész úti Általános Iskola, a Törökvész úti Óvoda és Bölcsőde, Fillér utcai, Áldás utcai, Marczibányi téri általános iskolák) A fejlesztések hatására a II. kerületi polgármesteri hivatal is könnyebben lesz kerékpárral elérhető.

A korábban kiépített és most kiteljesedő kerékpárforgalmi létesítmények Csatárka úti szakaszát a felső részen összekötnénk a Pitypang utcai Általános Iskolával, az alsó szakaszát pedig – a Szépvölgyi út mentén– a Pálvölgyi Barlanggal.  

Kerékpártárolókat alakítunk ki a Pusztaszeri köröndnél, a fontosabb buszmegállóknál, buszvégállomásnál, és mindegyik iskola előtti közterületen.

Szintén korábban kiépített kerékpárút nyomvonal található a Retek utcában és a Széna téren. Ezen a két helyszínen a nyomvonal kerékpárosbarát voltát erősítenénk, jobban elkülönítenénk a gyalogos forgalomtól, különös tekintettel a kereszteződésekre, lámpás gyalogos/kerékpáros átkelőkre, azok biztonságos használatát segítve elő. Biztonságosabbá tennénk a kerékpáros átkelést a Margit körúton keresztül a Varsányi Irén utcában már kiépített kerékpáros létesítmények felé.  Ivókutakat tervezünk telepíteni a Törökvész út mentén, a kerékpártárolókhoz kacsolódóan.

A fent ismertetett javaslatok megvalósítása a jövőben további fejlesztés lehetőségeit teremti meg Óbuda felé illetve a Duna mentén futó kerékpáros nyomvonalakhoz, továbbá erdei kerékpáros túraútvonalak felé a Görgényi út vonalában –, az egykori hármashatárhegyi vitorlázórepülőtér mellett.