Kabrió nosztalgiabusszal hív időutazásra a BKV és a BKK

Az IK630-as kabrió busz a Batthyány téren

​Egy ikonikus Ikarus járművel bővül a BKV Zrt. nosztalgiaflottája: az utazóközönség júniustól egy IK630-as kabrió busszal is találkozhat majd Budapest útjain. A közösségi közlekedés múltjának újabb darabja kerül közelebb az utasokhoz, akik hamarosan ezzel a már több évtizedet megélt, mégis kifogástalan állapotban lévő nosztalgia-autóbusszal is közlekedhetnek a BKK nosztalgiajárataként.

Több mint 100 éve fővárosunk utcai életképének meghatározó elemei az autóbuszok, amelyek a múlt, a jelen és a jövő elengedhetetlen közösségi közlekedési eszközei. Az elmúlt évtizedek során jelentős változásokon mentek át a buszok. A dízeles járművek mellett mára megjelentek a PKD („partially knocked down kit”, azaz részegységenként leszállított és saját műhelyben végszerelt) konstrukcióban gyártott, valamint a sűrített földgáz (CNG) hajtású és az elektromos buszok, ráadásul a BKV Zrt. jelenlegi 934 autóbuszából 702 alacsonypadlós, számos utas közlekedését megkönnyítve ezzel. A járműpark modernizálása és folyamatos fejlesztése mellett a BKV a múlt értékeinek megőrzését is rendkívül fontosnak tartja, ezért nosztalgiajáratokkal hozza közelebb utasaihoz a letűnt idők közlekedési miliőjét.

​​

​A társaság már közel 20 nosztalgiajárművel rendelkezik, a korabeli flotta pedig újabb patinás darabbal bővült nemrég. A BKV Zrt. 24 millió forintért vásárolt meg egy Ikarus 630 kabrió buszt, amely a BKK Zrt. megrendelése alapján júniustól havi rendszerességgel fog megjelenni a nosztalgiajáratok között, továbbá különjáratként is igénybe lehet venni. A 38 fő szállítására képes IK630-as már a múltban is a legnépszerűbb városnéző buszok egyikeként maradt fenn a köztudatban, számos régi budapesti fotón jelent meg, amint a nyitott utasterében nézelődő, a fővárosi látványosságokban gyönyörködő turistákkal közlekedett. Idegenforgalmi funkciója nem véletlen: a BKV egyik jogelődje, a Fővárosi Autóbuszüzem 1962 májusában egy, 1963-ban két további városnéző IK630-as autóbuszt állított üzembe a fővárosi turisztikai igényeinek kielégítésére, amely járművek egészen 1975-ig üzemeltek az akkori BKV flottájában.

Aki szeretne egy kicsit turista lenni Budapesten, vagy megtapasztalná, milyen érzés néhány évtizedet visszautazva közlekedni, annak érdemes felszállnia az Ikarus 630-as kabrió buszra a menetrendben foglalt alkalmak egyikén.

BKV Zrt.

Hírek

RSS megtekintés