Hivatalosan is felavatták a Moszkva sétányt

Leonyid Pecsatnyikov, Moszkva főpolgármester-helyettese (b) és dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes (j) átvágják a szalagot a Moszkva sétány ünnepélyes átadásán

Ünnepélyesen átadták kedden a Moszkva sétányt, amely közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot biztosít a XIII. kerület és a belváros között.

Az átadáson Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a 2017 nyarán megrendezett FINA vizes világbajnokság hatalmas lehetőséget jelentett Budapestnek, amelyhez kapcsolódóan rengeteg fejlesztés, beruházás valósulhatott meg. Az egyik ilyen kiemelt projekt volt a most átadott sétány, amelyet a nagyközönség már a vb idején birtokba vehetett.

Kiemelte, hogy a Moszkva sétány a pesti Duna-part kiemelt fekvésű, de korábban kihasználatlan szakaszán hozott teljes megújulást; a partszakaszon 1150 méter hosszúságban, hét méter szélességű sávban elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítottak ki. A fejlesztés magában foglalta a szomszédos területek, zöldfelületek rendezését, egyedi tervezésű utcabútorok és kerékpártárolók elhelyezését, intelligens közvilágítás és az úgynevezett smart city (intelligens város) megoldások előkészítését is. A sétányra okos pontokká alakítható új közvilágítási oszlopok kerültek, így – Budapesten az elsők között – rendelkezésre állnak a feltételek az ingyenes közterületi wifi-szolgáltatás beindításához is. A korszerű lámpaoszlopokra energiatakarékos, környezetbarát LED-lámpatesteket szereltek fel.

A főpolgármester-helyettes rámutatott: a fejlesztésnek nemzetközi jelentősége is van, szimbolizálja Moszkva és Budapest jó kapcsolatát, kölcsönös tiszteletét egymás iránt. Mint mondta, nagy és fontos eredmény, hogy az utóbbi időben újra fejlődésnek indultak a magyar-orosz kapcsolatok.

Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete köszöntő beszédében kiemelte: a két ország együttműködésének újabb korszakát nyitja meg az, hogy mától megtalálható az orosz főváros neve is Budapest térképén.

Leonyid Pecsatnyikov, Moszkva főpolgármester-helyettese beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar és az orosz kultúra története, történeleme sok száz évre tekinthet vissza. Egyúttal köszönetét fejezte, ebben a gyönyörű európai városban a szülővárosáról, Moszkváról neveztek el egy sétányt.

Főpolgármesteri Hivatal

Kommunikációs Igazgatóság

Hírek

RSS megtekintés