Folytatódik a "Tízezer új fát Budapestre!" program

A Tízezer új fát Budapestre program keretében újonnan ültett fák a Kerepesi út X. kerületi szakaszán

​Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére 2016-ban indult el a "Tízezer új fát Budapestre!" program. A FŐKERT Nonprofit Zrt. eddig mintegy 3000 facsemete elültetését végezte el, és most ősszel következik a következő ültetési időszak.

A faültetésre a legkedvezőbb időszak az ősz és a tavasz, ilyenkor ideálisak a körülmények a fák gyökeresedésének. Idén, az őszi ültetési időszakban több mint 1600 fa ültetését végzi el a FŐKERT. Az ültetési időszakot természetesen az adott időjárási viszonyok is befolyásolhatják, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez akár decemberig is eltarthat. A tavaszi ültetési időszak jóval rövidebb az őszinél, hamar beköszönt ugyanis a meleg.

A FŐKERT az összes budapesti kerületbe tervez ültetést, a kiemelt fasorokba valamint a fővárosi tulajdonú utak mellé egyaránt. Több mint 150 platánnal, kőrissel és ostorfával bővül az Egressy út faállománya, majdnem 100 gömbakác és gömbjuhar kerül az Üllői útra és mintegy 400 darab díszfa kerül a Kerepesi útra is. Lakossági kérésre fapótlásra kerül sor több helyen a XI. kerületben, a Bartók Béla úton és a Kosztolányi Dezső téren. Belvárosi kerületekbe is szép számmal kerülnek új facsemeték, leginkább a városi közeget jól tűrő kőris, hársfa, juharfa, valamint platánfa.

A tervek szerint 2019-es évben fejeződik be a program, amelynek révén tízezer új fával lesz gazdagabb a Főváros.

FŐKERT Nonprofit Zrt.