Jubileumi évvel ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a FŐKERT

Az 1867-ben alapított Fővárosi Kertészet 2017-ben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Így az idei jubileumi év lesz a vállalat életében, amelyet méltó ünnepi eseményekkel szeretne emlékezetessé tenni a társaság. Az emlékév - Tarlós István főpolgármester fővédnökségével - részben a FŐKERT 150 éves történetéről szól, de a jövő felé is építkezik.

1867-ben Pest város vezetése a szaporodó parkok és fasorok fenntartási és fejlesztési munkái miatt napirendre tűzte egy önálló városi kertészet megalapítását. Ezért Pest Szabad Királyi Város Tanácsa 1867. március 19-én határozatban rögzítette a város fásítási ügyeinek leválasztását a Városligeti kertészettől, és megszavazott kültelki fásításra 2.950 forintot, továbbá „a Városligeti fanöveldére és oda kiváltandó felügyelői épületre 5.000 forintot."

Ehhez az eseményhez köthető annak a kertészeti vállalatnak a megalakulása, amely az elmúlt 150 év alatt töretlenül végezte a Főváros zöldfelületeinek gondozását, fejlesztését, és mára FŐKERT Nonprofit Zrt. néven fővárosi, kiemelten közhasznú közművállalatként tartja karban és fejleszti Budapest rendeletileg kiemelt zöldfelületeit és fasorait.

Az elmúlt másfél évszázadban történelmi megpróbáltatások sora érte Budapestet, többször dúlta ostrom, és voltak fellendülő időszakok is, amelyek mind nyomot hagytak a város zöldterületein, a városi fákon és magán a Fővárosi Kertészeten is. Ma a FŐKERT Nonprofit Zrt. - mint a szakma zászlóshajója, Magyarország legnagyobb és legrégebbi kertészeti vállalata - 6 millió négyzetméter zöldfelületet, illetve több mint 100 ezer fasori fát gondoz Budapesten.

A jubileumi évet a FŐKERT Nonprofit Zrt. szeretné emlékezetessé tenni, nemcsak a vállalat dolgozói, de Budapest lakossága és a Fővárosba látogató turisták számára is. Többféle szakmai programot és közösségi eseményt tervezünk:

  • megjelentetünk egy magyar-angol kétnyelvű képes albumot az elmúlt 150 év fontosabb eseményeiről, igazgatóiról, a társaság kezelésében lévő legfontosabb parkokról és fasorokról.

  • A FŐKERT nyitott az innovációk, a modern technológiák iránt, így elkészítjük a BudapestGreen néven futó okostelefon applikációt, amelynek célja bemutatni Budapest legfontosabb zöldterületeit, fasorait, botanikai ritkaságait és kertészeti érdekességeit. Az applikáció magyar és angol nyelven készül, nem titkolt célja bemutatni Budapest „zöld" valóságát, utazásra és felfedezésre hívja az érdeklődőket a budapesti parkok és fasorok világába.

  • www.fokert150.hu néven honlapot indított a társaság, amelynek célja, hogy az érdeklődők fel tudják tölteni a honlapra a családi fényképeiket, emlékeiket, amelyek a FŐKERT által gondozott parkjaiban, fasoraiban készültek. Emellett a társaság munkatársai a belső archívumból válogatnak képeket, archív dokumentumokat, amelyeket megosztanak ezen a honlapon. 

  • A FŐKERT Nonprofit Zrt. a jubileumi év alkalmából teljesen felújítja a gellért-hegyi csúszdás játszóteret és környezetét, ahol emlékfát és emléktáblát helyeznek el.

  • Idén is megrendezik a Föld napja alkalmából az évek óta sikeres önkéntes parkszépítő eseményt, a „Miénk itt a park!" rendezvényt a Vérmezőn.

  • Idén is várja az érdeklődőket a korábbi években sorozatos rekordokat elérő „Tedd Meg Magadért!" elnevezésű családi- és sportrendezvény.

  • Negyvenedik alkalommal rendezik meg a Margitszigeten az egynyári virágbemutatót, idén nemzetközi kitekintéssel.

  • A társaság tervei szerint az idén először önálló sátorral jelen lesz az idei 25 éves jubileumi Sziget Fesztiválon is. A FŐKERT a kezdetek óta részese a fesztiválnak, minden évben rendbe rakja a Hajógyári-szigetet a fesztivál után, idén viszont környezetvédelmi szemléletformáló kampányt tervezünk a fesztivál látogatóinak.

  • A jubileumi év méltó lezárásaként nemzetközi kertész-szakmai konferenciát szervezünk neves hazai- és külföldi előadók részvételével. Folytatódik a tavaly megkezdett „10 000 új fát Budapestre" program, amelyet Tarlós István főpolgármester indított útjára.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a jubileumi év során hasznos, a város és lakói számára értéket jelentő rendezvényeket és programokat szervez, amelyekre szeretettel vár minden érdeklődőt!

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Hírek

RSS megtekintés