Felújítják a Műegyetem rakpartot a Bertalan Lajos utca és a Petőfi híd déli lehajtója között, valamint a le- és felhajtókat

​Megkezdődik a Műegyetem rakparton a Bertalan Lajos utca és a Petőfi híd déli lehajtója közötti útszakasz, valamint a fel- és lehajtók komplex szemléletű felújítása. A felújításhoz a forrást a Fővárosi Önkormányzat biztosítja. 2017. augusztus 10-től lezárják a forgalom elől a Petőfi híd északi le- és felhajtóját, a Műegyetem rakparton pedig irányonként egy-egy sávot lezárnak a forgalom elől. A felújítás várhatóan december 10-ig tart. A rekonstrukció elkészültével a Műegyetem rakpart e szakaszán a déli irányba két, az északi irányba egy forgalmi sávon haladhat majd a forgalom, az útpálya mellett kétirányú kerékpárút épül. A híd két oldalán található le- és felhajtók teljes útpályaszerkezetét kicserélik, mindkét ágon kerékpárút és járda vezet majd. Várhatóan november végéig a budai alsó rakpartra vezető lehajtót is lezárják, ezért az autósoknak érdemes a Rákóczi hídi lehajtót használni ebben az időszakban.

A Műegyetem rakpart felújításáról

Fővárosi önkormányzati forrásból, augusztus 10-e és várhatóan december 10-e között felújítják a XI. kerületi Műegyetem rakpart Bertalan Lajos utca és a Petőfi híd déli lehajtója közötti, elhasználódott útszakaszát, valamint a híd budai oldali le- és felhajtóit. A komplex szemléletű rekonstrukció során felújítják a rakpartszakasz teljes útpálya-szerkezetét, és a forgalmi igényeknek – és a jelenlegi forgalomnak is – megfelelően a jövőben déli irányba két, északi irányba egy sávon haladhatnak majd az autósok; az észak felé vezető oldalon pedig kétirányú kerékpárutat jelölnek ki a járda mellett. Szintén a rakpart Dunához közelebb eső oldalán új parkolóhelyeket építenek ki, mert a jövőben a Műegyetem R épülete (a Petőfi híd felől érkezve az első épület) előtt nem lesz lehetséges várakozni. A gyalogosjárda a kerékpárút mellett vezet majd. A felújítással párhuzamosan a közvilágítási hálózatot és a csatornarendszert is felújítják, átépítik a jelzőlámpás hálózatot és forgalomfigyelő kamerákat helyeznek ki.

A komplex szemléletű rekonstrukció részeként felújítják a Petőfi híd le- és felhajtóit is. A teljes pályaszerkezet-cserén kívül a le- és felhajtóutak mindkét oldalán egyirányú kerékpárút és járda épül.

Ideiglenes közúti és kerékpáros forgalmi rend a felújítás ideje alatt

A felújítás első építési ütemében augusztus 10-től (csütörtöktől) lezárják a forgalom elől a Petőfi híd északi (a Szabadság hídhoz közelebb eső) fel- és lehajtóját; ez a korlátozás várhatóan szeptember második felében szűnik majd meg. A déli (a Rákóczi hídhoz közelebb eső) fel- és lehajtó egyelőre továbbra is használható lesz, csak útszűkület miatt szükséges nagyobb figyelemmel vezetni; forgalmát várhatóan augusztus 21-től (hétfőtől) egyirányúsítják a rakpart irányába.

A Műegyetem rakpart forgalmi rendje is változik: augusztus 10-től egy időben két sáv lezárásával zajlik a munka, az autóforgalom irányonként egy-egy sávon haladhat. A budai alsó rakpartra vezető lehajtót várhatóan november végéig szintén lezárják, ezért az autósoknak érdemes a Rákóczi hídi lehajtót használni ezen időszak alatt; ezt elősegítendő a Pázmány Péter sétány csomópontban a rakparti le- és felhajtó forgalom számára a jelenleginél nagyobb kapacitást biztosítanak a jelzőlámpák áthangolásával.

Augusztus 7-étől (hétfőtől) a Műegyetem teljes felújítandó szakaszán tilos lesz parkolni.

Mivel a járdákat és a kerékpárutakat is átalakítják, a biciklisek a munkaterületeken útszűkület mellett óvatosan közlekedve kelhetnek át. A Petőfi híd északi le- és felhajtójának felújítása alatt azt a kerékpárosok sem használhatják.

Változások a közösségi közlekedésben

Augusztus 10-től (csütörtöktől) szeptember második feléig a Gazdagréti tér végállomás felé közlekedő 153-as busz a Magyar Tudósok körútja–Pázmány Péter sétány–Dombóvári út–Budafoki út–Október huszonharmadika utca módosított útvonalon kerüli el a Petőfi híd lezárt északi felhajtóját. Ezért nem érinti az Egyetemváros–A38 hajóállomás és a Petőfi híd, budai hídfő megállóhelyet. A terelt vonalszakaszon a busz a Dombóvári úti Infopark megállóhelyen, valamint a 33-as és 133E busz Budafoki út/Dombóvári út megállójában áll meg, a Budafoki út/Szerémi sor csomópontban pedig az Irinyi József utcai megálló helyett a Budafoki úton, a 33-as és 133E busz megállójában lehet felszállni. 

 

Főpolgármesteri Hivatal

Kommunikációs Igazgatóság

Hírek

RSS megtekintés