Budapest klímastratégiájáról tartottak konferenciát a Városházán

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes beszédet mond a „Klímastratégia és éghajlatváltozási platform létrehozása Budapesten” című projekt első konferenciáján, a Városháza dísztermében

Mintegy 90 fő részvételével rendezték meg a Budapest Klímastratégiája konferenciát 2017. május 31-én a „Klímastratégia és Éghajlat-változási Platform létrehozása Budapesten (KEHOP-1.2.0-15-2016-00020)" című projekt nyitórendezvényeként.

Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes köszöntőjében a közelmúlt időjárási eseményeire hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva a téma fontosságát és az együttműködés jelentőségét. A globális szintű klímaváltozásra helyi szinten elsősorban hatékony adaptációs intézkedésekre és szemléletformáló tevékenységekre van szükség, azonban Budapest Főváros Önkormányzata sajátos helyzetben van, mivel közszolgáltatási feladatain keresztül közvetlen eszközökkel rendelkezik az üvegházhatású gázok csökkentése vonatkozásában is.

A konferencia előadásai széles spektrumot öleltek fel, a projekt részleteinek és a klímastratégia módszertani kérdéseinek bemutatásától egészen a fővárosi jó gyakorlatok ismertetéséig.

Az előadásokat követően a résztvevők megfogalmazhatták a klímastratégiával kapcsolatos elvárásaikat, ötleteiket, véleményüket, illetve kiemelhettek olyan területeket, amelyek megjelenését fontosnak tartják a készülő stratégiában. A legtöbb hozzászóló a partnerséget, az integrált szemlélet alkalmazását és a szemléletformálási terület kellő súlyú figyelembevételét emelte ki.

Budapest készülő klímastratégiájának célja, hogy fővárosi szinten meghatározza a klímapolitika céljait, irányait, keretet adva a beavatkozásoknak és a kerületi szintű tervezésnek. Az intézkedések kialakítása során az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése (mitigáció), a már elkerülhetetlen hatásokhoz való alkalmazkodás (adaptáció), valamint az előző kettő eléréséhez szükséges tudás, tudatosság, életmód kialakítását szolgáló szemléletformálás egyaránt fontos terület.

A nyitókonferenciával elindult egy párbeszéd, hiszen a klímaváltozással kapcsolatban az egyéni tettek és a szervezeti szintű beavatkozások egyaránt fontosak. Várjuk hozzászólásaikat, véleményüket, melyet megküldhetnek a klimaplatform@budapest.hu e-mail címre.

Az előadások az alábbi linken keresztül érhetők el:

​Klímastratégia és éghajlat-változási platform létrehozása Budapesten - a nyitókonferencia programja
Klímastratégia és éghajlat-változási platform Budapesten – a projekt ismertetése (Lőcsei-Tóth Kinga, projektvezető, Főpolgármesteri Hivatal)
A Klímabarát Települések Szövetsége bemutatása, szerepe a KEHOP-1.2.0 projekt megvalósításában (Kovács Lajos, elnök, Klímabarát Települések Szövetsége)
Klímastratégia készítésének módszertana (dr. Pálvölgyi Tamás, Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezető egyetemi docens, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet tanácsadó)
Budapest klimatikus helyzete, az éghajlatváltozás jelei a fővárosban, továbbá a klímastratégia helye Budapest tervezési rendszerében (Tatai Zsombor, Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.)
Éghajlat-változással kapcsolatos közlekedésstratégia a fővárosban (Strang Tamás, innovációs szakértő, Stratégia és Innováció, Budapesti Közlekedési Központ Zrt.)
Klímaváltozás és vízgazdálkodás a fővárosban (Makó Magdolna, környezetvédelmi osztályvezető, Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.)
A LIFE Program pályázati lehetőségei (Dr. Vígh Péter, klímapolitikai referens, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály)
A véleményezés alatt álló Budapest Környezeti Programja (2017-2021) és klímastratégiai vonatkozásai (Molnár Zsolt, Főpolgármesteri Hivatal)
Budapest készülő zöldinfrastruktúra koncepciója (Tatai Zsombor, BFVT Kft.)
A "Zöldhomlokzatok" c. kiadvány bemutatója (Pataky Rita, Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége)

Hírek

RSS megtekintés