Az időjárási viszonyok gyors és kedvező alakulása miatt már nem indokolt a szmogriadó fenntartása

​​​Az Országos Meteorológiai Szolgálat mára vonatkozó – ma 10:56-kor ismételten megerősített – előrejelzése szerint Budapesten a napos, mérsékelten szeles idő hatására a szennyezőanyagok koncentrációja jelentősen csökken. Holnap napközben egy hidegfront vonul át felettünk, mögötte nagy területen megerősödik a légmozgás, így a levegőminőség kedvezően alakul, csütörtökön és pénteken viharos széllökések lehetnek.

A 2017. január 2-i, hétfői mérési eredmények ma hajnali értékelése alapján még indokolt volt a tájékoztatási fokozat fenntartása. A mérési eredményeken túl a szálló porra vonatkozó tájékoztatási fokozat elrendeléséhez, vagy megszüntetéséhez az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése is szükséges.

A ma hajnalban már részletesen ismertetett mérési eredményekre és különösen az időjárási viszonyok gyors és kedvező alakulására figyelemmel má​r nem indokolt a szmogriadó enyhébb fokozatának fenntartása, ezért Tarlós István főpolgármester a vonatkozó jogszabályok alapján az FPH061 /20 - 22 /2017 iktatószámú határozatával a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését rendelte el.

Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak, akik a rendkívüli légszennyezettségi helyzetben mérsékelték a szén-, illetve fatüzelésű berendezések használatát, valamint autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.

Szűcs Somlyó Mária

kommunikációs igazgató