A Legfőbb Ügyészséghez juttatják el a metrókorrupciós jelentést

A Metrókorrupciót Vizsgáló Munkacsoport ma lezárhatta munkáját, a testület jelentését a Fővárosi Közgyűlés nagy többséggel elfogadta – mondta a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján Borbély Lénárd, a munkacsoport vezetője. Úgy fogalmazott: a baloldali pártok, amelyek a jelentés szerint érintettek lehetnek, „az élő fába is belekötöttek, bohózat volt részükről, amit ma tőlük láttunk”.

A munkacsoport vezetője hangsúlyozta: a 2007-2013 közötti időszak legnagyobb korrupciógyanús botránya volt a 4-es metró, amely az unió által finanszírozott legdrágább projekt volt, Magyarország történetében pedig a legjelentősebb korrupciós ügy, de még az EU-t tekintve is dobogós helyezésű. „Azok a képviselők, akik személyükben az időszakot tekintve érintettek voltak, a gyanús szerződések megkötése idején pozícióban voltak, ma arról panaszkodtak, hogy nem mondhatták el álláspontjukat, nem hallgatta meg őket senki. A közvélemény is jól tudja, hogy nemcsak a fővárosi munkacsoport, hanem az Országgyűlés gazdasági bizottsága is vizsgálta az OLAF-jelentést, az érintett politikusokat pedig, akik 2002-2010 között vezető pozícióban voltak, meg is hívta” – mondta Borbély Lénárd. Kiemelte, hogy az összes gyanús szerződés, az, hogy több mint 200 milliárddal nőtt meg a beruházás költsége – amelyet egyébként a szocialisták 2010-ig be sem tudták fejezni – teljes egészében a balliberális kormányokhoz és a főváros balliberális vezetőihez köthető.

Kitért rá, hogy a 4-es metró építésénél a BKV volt a bonyolító, „de a teljes beruházást kéri vezérléssel hajtották végre, ennek atyja pedig Demszky Gábor volt főpolgármester és kabinetje volt”, amelynek az egykori főpolgármester-helyettesekből is tagjai voltak. Hozzátette: az említettek részéről a közgyűlés mai ülése „a támadásról szólt, arról, hogy a jelentésnek nincs semmi értelme”. Hozzátette: folyamatosan arra szólították fel a munkabizottságot, nevezzék meg, hová kerültek a metrópénzek. „Azt válaszoltam nekik, menjenek el egy pártgyűlésre, kérdezzék meg Gyurcsány Ferencet és a szocialista párttagokat, hová kerülhetett a pénz, az az akár több tízmilliárd forint, amit sikerült a metróberuházásból ellopni” – jegyezte meg.

Borbély Lénárd közölte: a közgyűlés a jelentésük elfogadásával felkérte a főpolgármestert, hogy a dokumentumot továbbítsa a Legfőbb Ügyészséghez. „Várjuk a nyomozóhatóságok munkájának eredményét, azt, hogy nevezzék meg azokat a korrupt politikusokat, akik véghezvihették Magyarország legnagyobb korrupciós bűncselekményét” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikk

A közgyűlés 22 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadta a 4-es metró korrupcióját vizsgáló munkacsoport jelentését, amely az akkor kormányzó és Budapestet irányító MSZP-SZDSZ-t nevezi meg felelősként az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt szabálytalanságokért.
Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés a Városháza dísztermében 2017. október 25-én