A Lánchíd is zöldbe borul Szent Patrik-napon

A Szent Patrik-nap alkalmából zöld fénnyel megvilágított Lánchíd

Tarlós István főpolgármester jóváhagyásával Budapest is csatlakozik az Ír Turisztikai Hivatal Szent Patrik napja alkalmából rendezett „Global Greening – a Földet átfogó zöld megközelítés” kampányához, amelynek részeként a világ több mint 240 emblematikus épülete, köztük a párizsi Eiffel-torony és a sydney-i operaház is zöldbe borul az ír nemzeti ünnepen.

Március 17-18-án, pénteken és szombaton az ír nemzeti ünnep alkalmából zöld fényben ragyog a Lánchíd a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Társaság kivitelezésében. A díszvilágítás a közvilágítással együtt 18:00 és 18:15 között kapcsol be. A teljes esti sötétség 18:45-től várható, innentől teljes pompájában zöld fényben ragyog majd a Lánchíd.

Szent Patrik (385-461) eredetileg walesi nemesi család sarja volt, 16 éves korában azonban tengeri kalózok Észak-Írországba hurcolták, ahol rabszolgaként juhokat őrzött hat éven át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Kiszabadulva Galliában tanult, majd I. Celesztin pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett. Mivel ő alapította meg a működőképes kelta-ír egyházat, Írország apostolának is nevezik. Szent Patrik napja Írországban nemzeti ünnep, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek egyaránt.

Hírek

RSS megtekintés