Városismereti verseny középiskolásoknak Budapest egyesítésének 143. évfordulója alkalmából

Budapest egyesítésének 143. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Önkormányzata Budapest Főváros Levéltárának közreműködésével az „Iskolakapun Kívüli Tevékenységek" elnevezésű programsorozat keretében városismereti versenyt szervez fővárosi középiskolás diákok számára. A vetélkedő célja Budapest közlekedéstörténetének megismerése.

A verseny menete:

A verseny két fordulóból és egy döntőből áll. Az első forduló aktivitásra épülő tájékozódási séta, ahol több pontot felkeresve helyszíni feladatokat kell megoldani.

A második fordulóba jutott csapatoknak az elsősorban Budapest Főváros Levéltára irataira épülő feladatsort kell elektronikusan kitölteniük. A csapatban végzett kutatómunkát a levéltár munkatársai levéltár-látogatással segítik.

A második forduló kiértékelését követően 6 csapat jut tovább a döntőbe, ahol az első és második forduló során szerzett ismeretekről, tapasztalatokról kell számot adni.

A versenyen való eredményes részvételhez Budapest közlekedéstörténetének ismerete ugyanúgy szükséges, mint a jó megfigyelőkészség, az ötletes megoldások és a helyes helyzetfelismerés.

Ajánlott irodalom:

A vetélkedőhöz szükséges olvasmányokat folyamatosan töltjük fel a http://varostorteneti.bparchiv.hu/ linkre.
Kutatási helyszín: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve utca 3–5.)

A fordulók időpontjai, helyszínek:

1. forduló: 2016. október 4. (kedd) 14.00 óra, menetidő kb. 120 perc.
2. forduló feladatainak leadási határideje: 2016. november 4. (péntek)
 
Döntő: 2016. november 17. (csütörtök) 14.00 óra, helyszín: Budapest Főváros Levéltára.

Jelentkezés:

A nevezési lap kitöltésével, melyet az ifjusag@budapest.hu címre kérünk megküldeni. Kérjük, hogy a levél tárgyában tüntessétek fel „Városismereti Verseny 2016". A nevezési lapot a köznevelési intézmények számára elektronikusan megküldjük, mely letölthető Budapest Főváros Önkormányzatának hivatalos honlapjáról, a www.budapest.hu weboldalról, valamint az Iskolakapun Kívüli Tevékenységek programsorozat hivatalos Facebook-oldaláról is.

Érdeklődni a 06-20/466 8332 telefonszámon Németberta Sándornál lehet.

A jelentkezés elfogadásáról e-mailben értesítést küldünk.
 
Nevezési határidő: 2016. szeptember 28. (szerda) 24 óra

A versenyre budapesti középiskolásokból álló (9–13. évfolyam), négyfős csapatok jelentkezését várjuk, valamint lehetőséget biztosítunk a részvételre, ugyanezen intézmények határon túli magyar tanítási nyelvű testvériskolák diákjai számára is.

Díjazás:

Az I. helyezett csapat tagjai 25.000,- Ft/fő, a II. helyezett csapat tagjai 20.000,- Ft/fő, a III. helyezett csapat tagjai 15.000,- Ft/fő kultúrautalványban részesülnek, valamint az I–III. helyezett csapatok 2017. év nyarán részt vehetnek a Fővárosi Önkormányzat által szervezett nyári táborozásban. Könyvjutalmat kap minden döntőbe jutott csapat, illetve különdíjban részesül a legtöbb csapatot kiállító iskola.

A verseny fővédnöke: Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.
 

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

Kulturális, Turisztikai, Sport, Köznevelési és Szociálpolitikai Főosztály,

Budapest Főváros Levéltára,

Gimnáziumok Gazdasági Szervezete