Tarlós: végrehajtható költségvetést fogadott el a Fővárosi Közgyűlés

Végrehajtható és biztonságos a fővárosi önkormányzat idei költségvetése - nyilatkozta Tarlós István főpolgármester az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában. Hozzátette: szinte példátlan módon a költségvetési javaslat még ellenzéki szavazatot is kapott a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Tarlós István elmondta, hogy folytatódnak azok a fejlesztések, amelyeket a kormánnyal közösen elhatározva elindítottak. Bizonyos speciális kérdésekben házon belül is vannak viták, de a fejlesztések terén "nagyon jó az együttműködés" - fűzte hozzá. A főpolgármester szerint a fejlesztések tekintetében a főváros jól áll, ugyanakkor - mint fogalmazott - a tömegközlekedés tekintetében a költségvetés "kifeszítetté válhat". Most ezt viták árán áthidalták, a kormány január elsejétől kifizeti és átvállalja az agglomerációs tömegközlekedés feladatát - tette hozzá. Tarlós István közölte, míg az átadás befejeződik, visszamenőleges térítés ellenében változatlanul ellátja a főváros a feladatot. Mint mondta, a HÉV-eket átadják, kivéve a csepelit, hiszen az nem megy át Budapest közigazgatási határán. Az átadás értelme, hogy így európai uniós forrás vehető igénybe a csaknem ötvenéves HÉV-szerelvények megújítására vagy kicserélésére, valamint a pályák felújítására. "Nem tudom, honnan venne a főváros arra pénzt, hogy ezt a százmilliárd körüli feladatot önfinanszírozásból" ellássa - fogalmazott a főpolgármester.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban arról beszélt, 2019 őszére készül el a 3-as metró infrastrukturális felújítása, és a felújított szerelvények már korábban, 2019 nyarán forgalomba állhatnak, azt közölte: ez nem azt jelenti, hogy a szerelvények akkora lesznek készen, azok sokkal korábban elkészülnek. Az első felújított szerelvény már idén tavasszal ideér - jegyezte meg. Tarlós István elmondta azt is, hogy azért nem lehet korábban elkezdeni a 3-as metró felújítását, mert "az elődök itt hagytak egy nagyon jelentős adósságállományt", és ezt a kormány 2015 nyarán tudta átvállalni. Előtte bármilyen kötelezettségvállalás a 3-as metróra "fedezet nélküli kötelezettségvállalás lett volna" - mutatott rá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy tavasszal számít-e BKV-sztrájkra, elmondta: lesz a BKV-nál béremelés.

BUDAPEST MŰKÖDÉSE ZAVARTALAN LESZ. Nincs működési hiánya a fővárosnak, Budapest működése várhatóan zavartalan lesz - mondta a főpolgármester csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában. Tarlós István hozzátette: amit hiánynak neveznek, az azért van, mert komoly fejlesztések történnek Budapesten. A főpolgármester azt mondta, a Fővárosi Közgyűlés által szerdán elfogadott - ellenzéki szavazatokat is kapó - 2016-os büdzsé "az adott körülmények között egy jó költségvetés". "Forráshiánnyal Budapest mindig küzd, mert mi mindig többet szeretnénk, egyébként (...) 25 évig Budapest mindig küszködött forráshiánnyal" - fogalmazott a főpolgármester megjegyezve: az Orbán-kormánynak mintegy 300 milliárdnyi adósságot kellett "hagyatékként" átvállalnia Budapest adósságából. Rámutatott arra is, hogy ma a BKV-nak nincs működési hitele, korábban viszont 112 milliárd forintnyi hitelt vetettek fel a társasággal. Közölte, az Európai Beruházási Banktól (EIB) körülbelül 94 milliárd forintnak megfelelő hitelt vesznek fel budapesti fejlesztésekre.