Tarlós István hivatalában fogadta Szarajevó főpolgármesterét

Tarlós István, Budapest főpolgármestere (b) és Ivo Komšić, Szarajevó főpolgármestere (j) a budapesti Városházán

Hivatalában fogadta Tarlós István Ivo Komšić szarajevói főpolgármestert. A felek aláírták a Budapest és Szarajevó közötti együttműködési megállapodást, amely a Fővárosi Közgyűlés jövő heti döntésével léphet érvénybe.

A két város közötti kapcsolatok felvételére és a városvezetők első találkozására 1991-ben került sor. A két város közötti testvérvárosi kapcsolatok felvételéről szóló szándéknyilatkozatot 1995-ben írták alá. A kapcsolatfelvétel kezdete óta rendszeresek a szakértői találkozók és a fővárosi képviselet egymás rendezvényein.

2016 áprilisában Tarlós István főpolgármester Szarajevóba látogatott, ahol az Ivo Komšić főpolgármesterrel folytatott kétoldalú megbeszélésen megerősítették együttműködési szándékukat a jövőre vonatkozóan is.

Az együttműködés elsődleges területeként a kultúrát, a turizmust, az ifjúságpolitikát, az oktatási ügyeket és a szociális szolgáltatásokat jelölték meg. A megállapodás második pillérjét a városüzemeltetés és a közszolgáltatások terén való együttműködés képezi. Szarajevó kifejezetten számít a magyar tapasztalatokra a közszolgáltatások, különösen a közösségi közlekedés, infrastruktúra, csatornázás, szennyvíztisztítás és hulladékkezelés területén.