Tarlós István átadta a Csengery Antal-díjakat

Balla László, Schillinger Erzsébet, Exterde Tibor és Barta Balázs Tarlós István főpolgármestertől(középen) vehette a Csengery Antal-díjat

​​​​​Tarlós István főpolgármester a magyar sajtó napja alkalmából átadta pénteken, a Városházán az idei Csengery Antal-díjakat.

Elismerésben részesült dr. Schillinger Erzsébet főszerkesztő, az írott sajtó területén végzett magas színvonalú, értéket közvetítő munkájáért és a helyi ismeretterjesztésben elért kiemelkedő eredményeiért. Balla László újságíró, a Magyar Távirati Iroda munkatársa a Fővárosi Önkormányzatot érintő hírekről magas színvonalon, hitelesen nyújtott tájékoztatásáért vehette át a díjat. Barta Balázs újságíró a fővárosban élő közösségek jobb önreprezentációja, hatékonyabb együttműködése érdekében végzett magas színvonalú munkájáért részesült az elismerésben. Exterde Tibort az Inforádióban nyújtott, a fővárost és a Fővárosi Önkormányzat működését érintő hírekről való magas színvonalú, hiteles és tárgyilagos tájékoztatásért díjazták. Kondor Katalin a Magyar Rádió volt elnöke - aki a magyar újságíró szakma kiemelkedő alakjaként a közvélemény hiteles tájékoztatásában végzett több mint 40 éves tevékenységéért kapta meg az elismerést -, külföldi tartózkodása miatt később veszi át a díjat.

​Az alábbiakban olvasható Tarlós István főpolgármester ünnepi beszéde:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tisztelt Újságírók, Szerkesztők!

Köszöntöm Önöket a Csengery-díj idei átadó ünnepségén, amelyet tizenegyedik alkalommal rendez a Főváros. Csengery Antalról, a híres reformkori újságíróról és közéleti emberről már sok adatot elmondtam az utóbbi években, nehéz vele kapcsolatban új információt közölni, mégis, ejtsünk néhány szót róla, és arról, hogy miért is hozzá kötjük az Önök legjobbjainak járó kitüntetést.

Csengery Antal 1822-ben született Nagyváradon. Mivel a családban hagyomány volt a jogászi pálya, Csengery a nagyváradi jogakadémia növendéke lett. Politikai útját újságíróként alapozta meg. Rendkívüli érzékkel talált rá a centralistákra fiatalon, sokat tanult tőlük, és ami még fontosabb, olyan ismeretségekre tett szert általuk, amelyek segítették gyors érvényesülésében. 1845-ben, 23 évesen már a korszak legjelentősebb magyar politikai lapja, a Pesti Hírlap szerkesztője lett. A szabadságharc leverését követő 1850-es évek enyhülő szellemi életében indult el politikai pályafutása. A közéletben Deákkal közösen jelentős befolyásra tettek szert, amely a kiegyezést követően tovább növekedett: a Deák-párton belül is irányadó szerepet játszott. Maga ugyan azt nem vallotta be, hogy vágyott az irányító szerepekre: csak azt ismerte el, hogy „két nagy fontosságú hazai intézet, az Akadémia és a Földhitelintézet ügyeinek a vezetésére bír nagy befolyással”. Büszke volt arra, hogy sokan jöttek hozzá tanácsért, kérték a segítségét, de tisztában volt vele, hogy az emberek inkább tisztelik, mint kedvelik. Összekötő kapocsnak, közvetítő láncszemnek tekintették, akit a Deák-párt soraiból a balközép a leginkább tisztelt és elfogadott.

Az általános vélemény az volt Csengeryről a kortársai között, hogy szürke, rideg és csendes háttérember, aki kerüli a nyilvánosságot, de a háttérből, mint „névtelen, láthatatlan főnök” irányít. Műveltségét és szorgalmát nem vitatták, s elismerték következetességét és józanságát, fegyelmezettségét is. Puritán, szolid, ugyanakkor megközelíthetetlen ember benyomását keltette, ezért az emberek többsége nem kedvelte, inkább tisztelte, s közben tartózkodott tőle.

A külvilág számára azonban nem „önmagát adta”, hanem azt az egyéniséget, amelyet láttatni akart. A magánéletben - családi vagy baráti körben - teljesen átalakult, és barátságos, kedves ember volt. Míg a nagy hallgatóság feszélyezte, kisebb társaságban nem okozott számára gondot, hogy megszólaljon, sőt, barátainak felolvasni is szeretett. Szót értett mindenkivel, mesterien tudta meggyőzni a más nézeteket vallókat, ugyanakkor nagyon kevés embert engedett közel magához. A közéletben elérhetetlen tekintély, otthon pedig kedves férj, apa és nagypapa lehetett, aki térdére ültette az unokáit, és játszott is velük.

Tisztelt Újságírók, tisztelt Díjazottak!

Csengerynek sikerült azt az életet élnie, ami manapság is követendő példa lehetne. Ő ugyanis elválasztotta a közéleti, munkához kötődő tevékenységet és a magánéletet. Meggyőződésem: ahhoz, hogy a munkájukban is megőrizzék a kiegyensúlyozottságot, szükséges a magánéletnek is helyet hagyni. Kossuth Lajos életének újságírói szakaszában a közélet megpróbáltatásait az attól elválasztott magánélet terén pihente ki.

Így lehet csak teljes emberként helytállni a média világában is, amely bár sokszor hangoztatja, hogy a demokrácia bástyája, de leginkább óriási üzlet. És ahol a profit válik elsődleges fontosságúvá, ott nehéz az etikai értékeket megtartani, és emiatt álságossá válik etikai értékekről beszélni.

Ezért is rendkívül fontos az Önök szerepe. Újságírói hivatásuk gyakorlásakor meg kell, hogy jelenjenek az olyan alapvető értékek, mint például a nyilvánosság védelmezése, az újságírói függetlenség és pártatlanság megőrzése. Mégsem szabad összekeverni az újságírói szabadságot azzal, hogy bármit le lehet írni, bárkit meg lehet rágalmazni alaptalan dolgokkal. Hitelesen és erkölcsösen tájékoztatni, akár azt is mondhatnám: csak az igazságot megírni – ez talán az Önök legfontosabb tennivalója a mai médiaviszonyok között. 

A Csengery-díjjal a szeretnénk köszönetet mondani mindazért a munkáért, amellyel Önök abban segítettek, hogy a közönség megismerje a budapesti híreket, és hogy hitelesen tájékozódjon a városvezetés valós tevékenységéről.

A Fővárosi Önkormányzat nevében köszönetemet szeretném kifejezni, hogy napi munkájukat a közösségért való cselekvés jegyében látták el, és látják el a jövőben is. Sok sikert kívánok a munkájukhoz!​​

Hírek

RSS megtekintés