Tarlós: Budapest hivatalosan is elutasítja a kötelező betelepítési kvótát

A Fővárosi Közgyűlés következő ülésén hivatalosan is csatlakozik a kormány kötelező uniós betelepítési kvótát elutasító álláspontjához - jelentette be Tarlós István főpolgármester szombaton Budapesten, A magyar önkormányzatok a betelepítési kvóta ellen című konferencián.

A főpolgármester a Megyei Jogú Városok Szövetsége által rendezett tanácskozáson kiemelte: bár budapesti kérdésekben korábban volt vitája a Fidesszel, most "megerősíti hitében a kormányt, amely (...) a népe javát akarja".

"Most mi nem reklámkampányt folytatunk" - mondta, furcsa felfogásnak nevezve, hogy egyesek uszításnak állítják be az önvédelmet. 

Tarlós István hangsúlyozta: a rászorult menekülteket saját lakóhelyükön kell segíteni. "Nem akarjuk veszélybe sodorni, feladni a magunkét" - közölte, megjegyezve, hogy Angela Merkel német kancellárnak éppen annyi joga van eldönteni, kiket fogad be, mint bármely magyarországi településnek. A főpolgármester a Merkel retteghet, Szolnok elutasítja a betelepítési kvótát című internetes újságcikk szerzőjének is üzenve azt mondta, hogy a nemzetállamok szuverenitását el nem ismerőket "nyomban el kellene küldeni Észak-Koreába, hogy ott hirdessék ilyen bátran és gúnyosan a kívülről jövő akaratok érvényesítését".

Tarlós István kifejtette: jelenleg ellenőrzés nélkül igyekeznek Európába "idegen kultúrájú, integrálódni nem szándékozó tömegek", miközben az "elkényelmesedett Nyugat-Európa" saját elöregedésére hivatkozva keres praktikus indokokat a bevándorlók befogadására.

Az "én is szeretnék egy jó kis vállalkozást Németországban" gondolata nem indokol menekültstátust - mondta a főpolgármester, aki szerint Angela Merkel saját népe jelentős részének akaratát is figyelmen kívül hagyva hivatkozik "értelmezhetetlen multikulturális érdekekre".

Tarlós István a migráció német kezelését Magyarország középkori török megszállásával állította párhuzamba. Elmondta, hogy miközben a magyar főméltóságok 1541-ben az oszmán uralkodónál vendégeskedtek, addig a janicsárok trükkel beszivárogtak Budára. "Merkel asszony most rendkívül heterogén tömeg előtt nyitogatná Európa kapuit, olyan tömeg előtt, amelynek tagjai ellenőrizhetetlen személyazonossággal, tisztázatlan céllal, törvénytelen, erőszakos módon özönlenek Európába" - fejtette ki.