Megkezdték a nádvágást a Feneketlen-tónál

Vágják a nádat a Főkert Nonprofit Zrt. munkatársai a XI. kerületben, a Feneketlen-tónál

A Főkert Nonprofit Zrt. kezelésében lévő Feneketlen-tó fenntartási feladatai közé tartozik a tó szélét övező nádas időszakos visszavágása. A XI. kerület szívében lévő Feneketlen-tó és a környezetében kialakított közpark kedvelt látogatóhelye a környékbeli lakóknak és a szomszédságában lévő iskolák diákjainak. A tó egy agyagbánya vízzel való feltöltődésével alakult ki, vízutánpótlása a természetes csapadék, valamint a feltörő talajvizek, ennek köszönhetően a vízminőséget jelentősen befolyásolja a vízmagasság és a tóba kerülő szerves anyagok mennyisége. A vízmagasságot nem tudjuk befolyásolni, viszont a tó körüli nádfelületek időszakos vágásával a szervesanyag-bemosódás jelentősen csökkenthető.

Eddig a télen nem alakult ki a nádvágáshoz alkalmas, teherbíró jégréteg a nagyon enyhe időjárás miatt, így a munkafolyamatot csak most tudtuk elkezdeni. 

A levágott nádat komposzttelepünkre szállítjuk, ezzel is megelőzve az újabb szerves anyagok tóba való bekerülését. A korábbi évek gyakorlata szerint a nádasból két foltot meghagyunk, legyen búvó- és költőhelye a tó állatainak (teknősbékáknak, madaraknak). A vágást követően a tóból is eltávolítjuk a szemetet, törmelékeket, melyet a vegetációban lévő felületekről nem lehetett az év folyamán.

A munkafolyamat során - különösen a szállításkor - a tó körüli sétányfelület egy részét gépjárművek fogják elfoglalni, ezért előre is elnézésüket és türelmüket kérjük.​

Főkert Nonprofit Zrt.

Hírek

RSS megtekintés