Margitsziget

Látkép a Margitszigetről a centenáriumi emlékművel és a zenélő szökőkúttal

Zajügyelet

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala a Margitszigetről származó, a szomszédos kerületek lakóitól érkező zajpanaszok csökkentése érdekében 2019. augusztus 5-étől 2019. szeptember 30-ig 0.00 – 24.00 órában, folyamatos zajügyeletet üzemeltet. A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése szerint a zaj- és rezgésvédelmi ügyekben az elsőfokú hatósági jogkört a települési önkormányzat jegyzője, a főváros esetében a kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző gyakorolja. Budapesten jelenleg kizárólag a Margitsziget a Főváros által közvetlenül igazgatott terület. Fentiek alapján kérjük, a zajügyeletet csak a Margitsziget vonatkozásában felmerülő zajpanaszokkal keressék meg, mert a zajterheléssel kapcsolatban csak ezen a területen rendelkezik a Főjegyző hatósági jogkörrel!Fenti jogszabály alapján, azon szabadidős zajforrások esetében, amelyek nem a Margitszigeten működnek minden esteben kérjük, a kerületi jegyzőt keressék. A közlekedési utakra vonatkozó zajpanaszok esetében a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya (orszagoszoldhatosag@pest.gov.hu) az elsőfokú zajhatóság, így kérjük, ilyen panaszokkal oda forduljanak.
Jelenleg a Margitszigeten keletkező szennyvizeket egy régi belső hálózat gyűjti össze, majd ezek teljes egészében a sziget déli csúcsánál tisztítatlanul a Dunába kerülnek. Ezek mennyisége meghaladja az évi 250.000 köbmétert, a nyári csúcsidőszakokban a szigeten keletkező szennyvíz napi mennyisége elérheti az 1500 köbméter is. A most épülő, korszerű margitszigeti csatornarendszer összegyűjti a sziget létesítményeinek szennyvizét, majd azokat a főváros egységes csatornahálózatába vezet és eljuttatja a legmagasabb környezetvédelmi szempontoknak megfelelő budapesti szennyvíztisztító telepekre.

Térkép

Stájer pad

A Stájer Turisztikai Hivatal által a Vasfüggöny megnyitásának 25. évfordulója alkalmából Budapest fővárosnak ajándékozott stájer pad leleplezése
A vasfüggöny lebontásának 25 éves évfordulójára emlékezve egy úgynevezett stájer padot ajándékozott Budapestnek a Stájer Turisztikai Hivatal. A szív alakú padot a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda előtti parkban helyezték el.

Emlékhely

Átadták Rakovszky Iván politikus, miniszter, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa egykori elnökének emlékhelyét a Margitszigeten. Rakovszky Iván nevéhez fűződik a Margitsziget feltöltése és parkosítása, valamint a Fővárosi Közmunkák Tanácsának elnökeként jelentős szerepe volt a nemzeti sportuszoda és a csónakházak megépítésében is, valamint a XIII. kerületi Szent István park kialakításában.
Rakovszky Iván emlékhelye a margitszigeti szökőkút szomszédságában

Ökojátszótér

Tarlós István főpolgármester (j) és Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete ünnepélyesen átadja a Margitszigeten épült ökojátszóteret
Átadták Magyarország első biojátszóterét a Margitszigeten. A játékok svéd támogatással épültek meg 10 millió forint értékben, a kivitelezési munkákat és a parkrendezést a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta nettó 22 millió forintért.