Korszerű felsővezeték védelmi rendszer a tolvajok ellen a BKV hálózatain

​Országos, sőt európai szintű probléma az elektromos hálózatokon a gyakori kábellopás. Az utóbbi évtizedben a BKV számára is visszatérő problémát jelentett, hogy a felsővezeték hálózatot rendszeresen megrongálták kábeltolvajok. Az eltulajdonítások során nem csak a forgalom folyamatos fenntartását veszélyeztették és jelentős anyagi kárt jelentettek, de sok esetben közvetlen balesetveszélyes helyzetet is teremtettek a lopás következtében elvágott, lelógó, feszültség alatt álló kábelvégek.

A BKV a hasonló helyzetben lévő szolgáltató cégekkel, illetve a hatóságokkal – rendőrséggel, vámügyi szervezetekkel – évek óta együttműködik annak érdekében, hogy megoldást találjunk a lopások megelőzésére, illetve az elfogott kábeltolvajok esetében a bizonyítás alátámasztására.

A megelőzés egyik lehetősége az úgynevezett aktív kábelvédelmi rendszer telepítése, amely már számos – tolvajok által veszélyeztetettnek minősített – vonalon üzemel. Ez a rendszer azonnal jelzést küld a meghatározott helyekre, amennyiben lopás előkészítése van folyamatban, így a tolvajok elfogásában nagy segítséget jelent.

A technika fejlődése, a korszerű eszközök megjelenése lehetővé tette, hogy a hatóságok nagyobb bizonyossággal azonosíthassák az elfogott tolvajokat. Az úgynevezett passzív védelem szabad szemmel láthatatlan, nanotechnológia elvén működő védelmi eszköz, amelyet a nagyértékű gépjárművek, és egyéb, lopásnak fokozottan kitett berendezések esetében már évek óta eredményesen alkalmaznak.

Ez a technológia a BKV közreműködésével a felsővezetékek védelmére is alkalmassá vált. Az így kezelt vezetékeink érintés esetén azonosítható nyomot hagynak a tolvajok kezén, ruházatán, vagy éppen a lopott kábel szállítására használt gépjárművön. Az anyag lemoshatatlan, aki hozzáért a megjelölt kábelekhez, az nagyon hosszú ideig viseli az azonosításra alkalmas jelet. Az ellenőrzéshez különleges megvilágító eszköz szükséges, amely a rendőrség részére is rendelkezésre áll. A tolvajok elfogása után a bizonyítás már egyszerűbb, egyértelműen látható nyomok és azonosítható eszközök támasztják alá az elkövetők bűnösségét. Az így nyert bizonyítékokat a bírósági gyakorlatban is bizonyító erejűnek fogadják el.

A BKV megkezdte a passzív védelem telepítését számos HÉV és villamos vonalon. A társaság a közeljövőben valamennyi, lopás szempontjából kritikusnak, veszélyeztetettnek minősített hálózatát ellátják védelmi eszközzel. Nagyrészt az aktív és passzív védelem együttes hatásaként értékelhető, hogy az utóbbi időben a kábellopások száma jelentősen lecsökkent, ma már töredéke az okozott kár az elmúlt években tapasztaltaknak.

BKV Zrt.