Jó ütemben halad a „Tízezer új fát Budapestre!” program

Újonnan, a hároméves program idei őszi üteme során elültetett fa az Andrássy úton

Már több mint 1500 fát ültettek el eddig az októberben meghirdetett, hároméves „Tízezer új fát Budapestre!" program keretében. Az idei őszi ütem kedvező időjárás esetén, további nagyjából 200 facsemete elhelyezésével december elejére be is fejeződhet. A mostani faültetések Budapest 20 kerületének 62 utcáját érintik, a szakemberek összesen 18 várostűrő fafajt alkalmaznak.

Tarlós István főpolgármester egy hónappal ezelőtt jelentette be a hároméves program elindítását: az a cél, hogy 2019-ig 8 ezer üres fővárosi fahelyet ültessenek be. Az idei őszi ütemben a FŐKERT Nonprofit Zrt. összesen mintegy 1700 db facsemetét ültet el – jóval többet, mint a korábbi évek ezen időszakában –, teljesítve a több mint 120 db fa ültetésére vonatkozó lakossági kéréseket is.

A program során többek között teljessé vált a Városligeti fasor fehér virágú vadgesztenyesora, 12 új facsemete került az V. kerületi Alkotmány utcába, továbbá megújultak a Ferihegyi gyorsforgalmi út, a X. kerületi Gyömrői út és a XIV. kerületi Nagy Lajos király útjának zöldfelületei is. A FŐKERT munkatársai mintegy 50 darab nagyméretű gömbakácot ültettek az Üllői úton, 7 darab ezüsthársat a XIV. kerületi Fogarasi úton és 2 darab magas kőrist a Duna-korzón. Ezeken felül 75 darab magas kőris került a II. kerületi Hűvösvölgyi útra, több mint 50 darab juharfa a Hungária körút X. kerületi szakaszára és 77 darab gömbakác a IV. kerületi Fóti útra. A Kőbányai út VIII. és X. kerületi szakaszára 50 darab gömbkőrist ültettek. (A faültetésekről készült részletes táblázat itt nézhető meg.)

A FŐKERT szakemberei az ültetések során a fák gyökeréhez a társaság komposzttelepén előállított, termőfölddel kevert komposztot tesznek, a kedvező tápanyagellátás érdekében. Az ültetés utolsó mozzanataként a facsemetéket jól megöntözik, így készítve fel a növényeket a téli időszakra.

A „Tízezer új fát Budapestre!" program következő állomásaként jövő tavasszal városszerte tovább folytatódnak a faültetések.

Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató