Megnyílt a Dagály Úszóaréna és a budapesti olimpiai pályázat interaktív látogatóközpontja

Tarlós István, Budapest főpolgármestere beszédet mondott a Dagály Úszóaréna, valamint a 2024-es budapesti olimpiai pályázat interaktív látogatóközpontjainak megnyitása alkalmából

​​Interaktív látogatóközpontokban mutatják be az érdeklődőknek Budapesten a 2024-es olimpiai pályázatot és a jövő nyári budapesti vizes világbajnokság helyszíneit, köztük a Dagály Úszóarénát. A két, egyenként 200 négyzetméteres látogatóközpontot a Dunán, egy közel 700 négyzetméteres uszályon építették fel a Batthyány téri kikötőnél. A központokat kedden Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője nyitotta meg.

​​

A látogatóközpontok a vizes vb végéig, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberi, limai közgyűléséig - amikor kijelölik a 2024-es rendezőt - várják majd a látogatókat.

A Parlamenttel szemközt állomásozó uszály az interaktív kiállítások ideje alatt belföldi hajóállomásként üzemel, fel- és leszállási lehetőséget biztosítva a Dunakanyarba induló és onnan érkező menetrend szerinti hajójáratokra, így éves szinten több tízezer turista halad majd át a látogatóközpontokon.

Mindkét pavilon ingyenesen tekinthető meg minden nap 11 és 19 óra között, és a legmodernebb eszközökön keresztül angolul és magyarul mutatja be a vizes vb-hez kapcsolódó létesítményeket, valamint a 2024-es pályázatot.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a 2024-es játékok lehetséges fővárosi helyszíneivel, valamint megnézhetik, hogyan nézne ki Budapest és az ország az olimpia megrendezésének idején. Mindemellett különleges virtuálisvalóság-szemüvegekkel lehetőség nyílik betekinteni a Dagály Úszóaréna építkezési területére, egy kiállított motorcsónakba ülve 3D-s filmen lehet nyomon követni a vizes vb helyszíneit, ki lehet próbálni a vízi csocsót, valamint az olimpiához és a vizes sportágakhoz kötődő kvízjátékokat is.

Alább olvasható Tarlós István főpolgármesternek a megnyitón elhangzott beszéde:

Tisztelt Hölgyeim és uraim!

Kedves Sportbarátok!

Kevesebb mint tíz hónap, és kezdődik a magyarországi vizes világbajnokság.

Az előzményeket ismerjük, 2015 februárjában a mexikói Guadalajara visszalépett a rendezéstől, így a FINA minket, magyarokat bízott meg azzal, hogy vegyük át a jövő évi vb megrendezését.  Nem kis feladatra vállalkoztunk, hiszen egy világméretű sportesemény szervezése normál esetben négy-öt évet is magába foglalhat. Nekünk alig két évünk volt, illetve még 1 szűk évünk van arra, hogy bizonyítsuk, képesek vagyunk ekkora kaliberű sportrendezvénynek otthont adni. Az eredmények minket igazolnak.

A Dagály Centrum határidő előtt elkészül. A mai naptól már mindenki megtekintheti, hogy fog majd kinézni a vizes világbajnokság központi helyszíne, a Dagály Úszóaréna, Fürjes Balázsnak és munkatársainak, továbbá az igazán figyelemre méltó teljesítményt nyújtó kivitelezőnek jóvoltából. A főváros közvetlen feladatát képező projektek szintén megnyugtató ütemben haladnak.

A vb megrendezése igazi kihívás, ám a jelek szerint – ezt a mai nap is bizonyítja - sikeresen fel tudunk készülni a megmérettetésre. Hogy ez milyen nyereséget jelent Budapestnek? A legutóbbi két vizes világbajnokság, a barcelonai és a kazanyi vb számai egyértelmű sikerről számolnak be: rendezvényenként csaknem 3000 sportoló, százezerszám látogató, a TV-n keresztül pedig közel 4 milliárd néző. Mi optimistán legalább 200 ezer látogatóra, és 100 ezret meghaladó vendégéjszakára számítunk, a TV-s közvetítéssel pedig az 5 milliárd nézőt szeretnénk megcélozni.

Felbecsülhetetlen, pénzzel nem megvásárolható érték ez az országimázs szempontjából is, de gazdagodik a Főváros, bemutatkozik a világnak, az itt épülő uszoda pedig nemcsak a verseny idején, hanem az azt követő évtizedekben is a szabadidősport fellegvára lesz. Ne felejtsük el, hogy a Dagály Úszóaréna és az összes kapcsolódó beruházás egy komplex városfejlesztési program részei.

A verseny után nyitva áll majd a közönség előtt, bázisa lesz a tömegsportnak, kiszolgálja az iskolás és óvodás gyerekek úszásoktatását, edzőközpontja lesz a magyar úszósportnak. Funkciójából és kapacitásából adódóan évente, kétévente nemzetközi úszó- vagy vízilabda-eseményeknek adhat majd otthont.

Az eddigi eredmények minket igazolnak, az építkezések nagyon jó ütemben haladnak. Úgy gondolom, hogy a jövő évi világbajnokság sikere már nem rajtunk, szervezőkön fog múlni. Bízhatunk a magyar sportolóinkban is, az egy hónapja véget ért riói olimpia sikerei azt mutatják, hogy Magyarország kiemelkedik a vizes sportok területén – is.

Ez lesz a legnagyobb sportesemény, amelyet az ország valaha rendezett, sőt a látogatók száma alapján kiderülhet, hogy minden tekintetben a legnagyobb magyarországi esemény lesz. A lehetőség megteremtésében jelentős szerepe volt Gyárfás Tamásnak, az Úszó Szövetség elnökének. Hosszú távra meghatározza Budapest lehetőségeit és kedvezően befolyásolja fejlődési pályáját. A vb sikeres megrendezése óriási lökést adhat az olimpia pályázatnak is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a vizes VB után nem sokkal, 2017 őszén Limában mondja ki, mely város ad otthont a 2024-es olimpiának.

Ha sikerül Budapestnek elnyernie a rendezési jogot, onnan számítva hét évünk lesz a felkészülésre és a szükséges beruházásokra.

És hogy mit jelent az olimpiai nevezés? Ma a világban Budapestet naponta együtt emlegetik Los Angelesszel, Párizzsal és Rómával. Budapest nevét naponta milliók olvassák, látják a hírekben. Már önmagában a mostani nevezés turistákat, üzleti befektetéseket vonz Budapestre, ami mind munkahelyeket teremt, bevételt hoz. Az olimpia össznézettsége mintegy 6 milliárd főre tehető, ugyanekkora figyelem jutna Budapest számára is. Nem beszélve arról, hogy az olimpiára jelentős új beruházások szükségesek, vagy időben előbbre kerülhetnek, s ezek az építmények, infrastrukturális - és egyéb létesítmények itt is maradnak. Budapest tehát csak nyerhet.

A jövő évi világbajnokság tehát nagy reményt jelent számunkra. Gondolom, a mai nap is ezt bizonyítja, hogy jó úton haladunk.

Biztos vagyok abban, hogy a világbajnokság megrendezése méltó lesz a magyar úszó- és vízilabdasport hagyományaihoz, és bár az olimpia rendezési joga még távolról sincs a birtokunkban, de egy sikeres 2017-es vb vitathatatlan kedvező ajánlólevél lehet ezen az úton.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kívánok kellemes élményt a látogatóközpont megtekintése során, ahol megismerkedhetnek az úszóarénán kívül a vb további helyszíneivel és a 27 m-es óriás torony látványával is.

Hírek

RSS megtekintés

Kapcsolódó cikk

Tarlós István főpolgármester (j), Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (b1) és Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse (b2) a budapesti olimpiai pályázat logójával
Bemutatták a Gellért-hegyen a 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémáját. Tarlós István főpolgármester, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse, Borkai Zsolt, a MOB elnöke és Schmitt Pál, a NOB tagja leplezte le a nyílt pályázat útján kiválasztott logót.