Fővárosi támogatással újult meg a ferencvárosi Nehru part

A megújult Nehru part

​Ünnepélyes keretek között adta át a Nehru partot Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Bácskai János, Ferencváros polgármestere tegnap.  Ferencváros önkormányzata a Fővárosi Önkormányzat által kiírt TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázaton nyert támogatást a projekt megvalósítására.

A Nehru part felújítása során teljes parkrekonstrukció valósult meg közel három hektáron. A park korábbi zöldfelület-állományi értékének megőrzése mellett a rekreációs lehetőségek megteremtése volt a cél, a megváltozott parkhasználói szokások figyelembe vételével.

A zöldfelület teljes megújítása mellett a parki rekreációs funkciók kibővültek. A különböző parkrészek más és más célcsoportot szolgálnak ki: a korszerű játszótér – amelyen a játékokat életkor szerint csoportosították – a gyermekes családoknak, a Petőfi híd alatti részen kialakított BMX- és gördeszkapálya, valamint a szabadtéri fitneszpark és a felújított sportpálya a sportolóknak, a part menti sétány és a pihenőterületek a parklátogatóknak, a közösségi területek pedig a helyi közösségeknek, társaságoknak nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget.

​​

Különösen nagy hangsúlyt fektettek a zöldfelületek kialakítására, minőségének javítására. A part területén található a főváros első biodiverz módon felújított parkja: az ide telepített speciális növényzet néhány éven belül önfenntartó biológiai rendszerré áll össze. A terület faállományának átvizsgálásával a balesetveszélyes fákat kivágták, helyükre 12.805 db cserje, félcserje és 7.444 db díszfű, hagymás növény került. A park fenntartója a Főkert Zrt. és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

A parki sétányok szilárd burkolatát elbontották, és azok vízáteresztő, stabilizált burkolatot kaptak. A part menti széles sétány Nehru parti szakasza a Bálna menti parti sétány folytatásaként, térkővel épült ki.

A terület közvilágítási rendszerét korszerűsítették, a szükséges kandeláber-áthelyezésekkel, valamint új lámpatestek telepítésével. Kihelyeztek 66 szelektív hulladékgyűjtőt és kialakítottak 30 kerékpártárolót. A közösségi játéktér dombok közé illesztett, átmenő úttal épült meg. A környező, gyeppel fedett dombok a téli időszakban szánkódombként funkcionálnak majd. A felújított BKV-épület a későbbiekben vendéglátóipari egységként működhet.

A Főváros 2013-ban azért hívta életre a TÉR_KÖZ pályázatot, hogy Budapest közösségi terei – a fővárosi és a kerületi önkormányzatok, valamint a helyi civil és gazdasági szereplők összefogásával – megújuljanak – emlékeztetett a megnyitón Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a pályázatra mintegy 200 fővárosi helyszínt érintő projektötlet merült fel, ezek közül 61-et dolgoztak ki és nyújtottak be a kerületek. Az akkor megpályáztatott és odaítélt összesen 5,2 milliárd forintból csaknem 220 ezer m2 közterületet, 100 ezer m2 zöldfelületet és 20 ezer m2 szintterületnyi üres vagy alulhasznosított épületet újítottak, illetve néhány esetben újítanak fel jelenleg is a kerületek.

Az előző pályázat sikerén felbuzdulva hamarosan 3,5 milliárd forint városrehabilitációs forrás szétosztásáról döntenek a TÉR_KÖZ pályázat újabb ütemében – emelte ki.

Bácskai János kerületi polgármester köszönetet mondott a Fővárosnak a fejlesztésért. „A terület így igazán mozgalmas és különleges zöld parkká vált Budapest legszebb főutcája, a Duna partján" – fogalmazott.

​A Nehru part az egykori indiai miniszterelnök, Rádzsív Gándhí nagyapjáról, Dzsaváharlál Nehruról, a független India első kormányfőjéről kapta a nevét.

Hírek

RSS megtekintés