Civil Budapest - hírlevél 2016. évi 4. szám

Budapest Főváros Önkormányzatának aktualitásai

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon! Mindennap hírek, aktualitások, eseménynaptár. Keresse a Fővárosi Civil Irodát a Facebookon!

Tagtársaink kérték a közzétételét
Ökoiskola-pályázat

A Humusz Szövetség a Közép-Magyarországi Régióban térítésmentes, intézményre szabott segítséget nyújt azoknak, akik Ökoiskola címre szeretnének pályázni. Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján a hozzánk fordulók sikeresen elnyerték a címet. A következő beadási időszak határideje Ökoiskola címpályázatnál: 2016. április 30. Bővebben

Önkéntes menedzserek fóruma

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) szakmai fórumot szervezett önkéntes menedzserek, intézmények, civil szervezetek, szakértők számára 2016. március 31-én a MEREK Holnap Háza konferenciatermében. A találkozó célja az volt, hogy a területért felelős szervek képviselői, szakértők és elkötelezett fejlesztők közösen gondolkodhassanak az önkénteseket koordináló menedzser, szakmai elismertségének erősítésen.

Az ÖKA több mint egy évtizednyi tapasztalata alapján az önkéntesek fogadásának, megtartásának és az eredményes önkéntes programok szervezésének elengedhetetlen sarokköve egy olyan szakember, aki összefogja, átlátja és irányítja az önkénteseket, tehát egy jól felkészült önkéntes menedzser.  Az Alapítvány nemzetközi projekt "Wake-Up call: Volunteer Manager Role!" (2014-1-RO01-KA205-002734.) keretében európai szinten vizsgálta az önkéntes menedzser tevékenységi körét, feladatait, illetve az ehhez szükséges képességeket, ismereteket és tapasztalatot valamint a szükséges felkészítést és a már meglévő tudás elismerésének lehetőségeit.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelenleg nem kellőképpen elismert ez a feladatkör, így nem is lehet hozzárendelni az önkéntes programok fejlődéséhez szükséges további erőforrásokat. Márpedig az önkéntesek hozzájárulása a hazai GDP-hez konkrétan mérhető és egyre nagyobb teret kap az állampolgárok szociális, egészségügyi ellátásba, kulturális programokba történő bevonása, így automatikusa nő az önkéntesek megfelelő koordinálásának a jelentősége. Az önkéntes menedzser ismereteinek és feladatkör fontosságára fel kell hívni a figyelmet, mert nélkülük nem jöhetnek létre megfelelő színvonalú önkéntes programok. A Wake Up Call projekt apropóján fontosnak éreztük közösen végiggondolni, hogy mit kell szervezési, képzési, módszertani, szabályozási és finanszírozási szinten megváltoztatni azért, hogy minél több helyen kellően felkészült menedzserek jelenhessenek meg. Az ÖKA felkérése alapján neves előadók ismertették véleményüket, mind az állami, mind a civil szektorból.

Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrás Minisztériuma, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára az intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközrendszerével c. előadásában kiemelte, hogy a „szociális területen kulcsfontosságú az önkéntesség. Az a törekvésünk, hogy ez szervesen beépüljön a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság minőségpolitikájába."

Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, főigazgató-helyettese szerint "Minden megyében óriási szükség van az önkéntesek tevékenységére. Az SzGYF intézményeiben 50.000 ellátott, 25.000 alkalmazott található, becslésünk szerint a jövőben legalább 10.000 önkéntes számára tudunk feladatot biztosítani. Ennek megfelelő előkészítésére - várhatóan júniustól - képzéseket biztosítunk az intézményeink számára, együttműködésben az Önkéntes Központ Alapítvánnyal!"

Dr. Jádi Dániel, Nemzetgazdasági Minisztérium, Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság, Szak- és Felnőttképzési Szabályozási Főosztály, Szakképzési Osztály szakképzési jogi referense az önkéntes menedzser, mint szakma hazai felnőtt illtetve szakképzési lehetőségeiről és feladatairól tájékoztatta a jelenlévőket.

Hadrévy Borbála, az Önkéntes Központ Alapítvány programvezetője bemutatta a a Wake Up Call Erasmus+ projekt eredményeit, előállított eszközeit, kifejtve az önkéntes menedzser szakmai profilját, képzési tematikáját, validációs eljárását illetve az önkéntes programok minőségi kritériumait, mely dokumentumok az onkentes.hu oldalon elérhetőek.

Jelena Kamenko, az Eszéki Önkéntes Központ programvezetője előadásában a horvátországi önkéntes koordinátorok, szakmai jegyzékbe vételének folyamatát és hatásait mutatta be.

Dr. Arapovics Mária, az ELTE egyetemi adjunktusa az önkéntes menedzser szakmává alakításának lehetőségeivel kapcsolatos értékes gondolatait, kérdésfelvetéseit és gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a közönséggel.

Csordás Izabella, a Szépművészeti Múzeum önkéntes programjának alapítója saját, személyes tapasztalatait fogalmazta meg az önkéntes programok koordinációjának eredményei és nehézségei tükrében.

Vágvölgyi Gusztáv, az Inspi-Ráció Egyesület szervezetfejlesztési szakembere és az Önkéntes Központ Alapítvány kuratóriumi tagja az önkéntes menedzsment képzések tapasztalatairól számolt be és vetette össze a vállalati HR vezetők és az önkéntes koordinátorok felkészítésének és tudásigényének a párhuzamait.

Pályázat ingyenes komposztálókra

Az elmúlt években szerencsére egyre terjed a komposztálás „divatja" a Fővárosban, de sokan nem tudják, hogy komposztálni nem csak családi házas környéken lehet, hanem akár a Belvárosban is. A Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 50 társasház juthat ingyen komposztálóedényekhez és a használatukhoz szükséges tudáshoz az Ökoszolgálattól.
 
A budapesti háztartásokban évente hozzávetőleg 250 ezer tonna komposztálható szerves anyag keletkezik, melynek jelentős részét még mindig a szemétbe dobjuk, s így a hulladéklerakóba, hulladékégetőbe kerülnek. Mindeközben a kertünkből, talajainkból hiányzó tápanyagot megvásároljuk a boltokban. Legtöbbször azért, mert nincsenek eszközeink, vagy hiányzik a komposztáláshoz szükséges alapvető tudás, esetleg félünk tőle. A program célja a háztartásokban és a kertekben, udvarokon keletkező szerves hulladék humusszá alakulásának elősegítése, ezáltal a hulladékkezelési költségek csökkentése (lakosonként évente 150 kilogramm komposztálható anyag kerülhet a kuka helyett a komposztálókba).

A program keretében a jelentkező társasházak az előző évekhez hasonlóan kétféle komposztálóhoz juthatnak: egyik a konyhai, a másik a kerti szerves anyagok komposztálására szolgál. Az átadási rendezvényen a jelentkezők rövid tréning keretében ismerhetik meg a komposztálás gyakorlati praktikáit és a környezettudatos életmód alapjait. Az előadások utáni kérdéseket követően egy használati megállapodás aláírásával kapják meg a résztvevők a komposztálóedényeket és a komposztálási praktikákról szóló kiadványokat.

Az átadási rendezvény helyszíne: Budapest V. Nádor u. 34., időpontja: 2016. április 29. 16:30. A programra és a komposztáló eszközökre a következő elérhetőségen lehet jelentkezni névvel és címmel legkésőbb április 20-ig: http://szike.eu./jelentkezes/jelentkezes-programokra. A jelentkezések a beérkezés sorrendjében kerülnek rögzítésre. További információ a jelentkezéssel kapcsolatban munkaidőben: +36 1 409 0449. A jelentkezéshez szükség van egy helyi komposztmesterre, aki gondozza a komposztáló edényeket. A leendő komposztmestereknek ajánlatos a lakóközösséggel előre egyeztetni, hogy részt kívánnak venni a programban.  A program támogatója a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja, szakmai partnere a SZIKE Egyesület. További  információk: Szabó Gyula, igazgató - Ökoszolgálat Alapítvány, tel.: +36 70 432 7548, e-mail: szabo.gyula@okoszolgalat.hu

Kattanásig: fotó- és videópályázat

A Cri Du Chat Baráti Társaság és a „Kattanásig Produkció” fotó és videó pályázatot hirdet amatőr és profi fotósok és filmesek számára KATTANÁSIG címmel. A pályázat egy új magyar dráma május végi ősbemutatójához kapcsolódik és az előadás címének fotón illetve maximum 3 perces videón történő megjelenítésére invitál. A pályázat beküldési határideje: 2016. május 8. éjfél

Hírek a civil szektorból/szektorról

FOGYATÉKOSÜGYI PORTÁL. Elindult az Egységes Fogyatékosságügyi Információs Portál, melynek célja, hogy gyakorlati információkat nyújtson szülőknek, érintetteknek és szakembereknek egyaránt a fogyatékosságügy területén. http://www.efiportal.hu/

NEVELŐSZÜLŐK KERESTETNEK. További egy-két ezer nevelőszülőre volna szükség országszerte a jelenlegi 5500 nevelőszülő mellett – mondta az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány képviselője az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában. Bővebben

VOLT FOGVATARTOTTAK KÉPKIÁLLÍTÁSA. Hiába áll munkába valaki azonnal, miután kijön a börtönből, van, hogy még hónapok után se tud albérleti kaucióra összespórolni, így jobb híján hajléktalanszállón él. De ha egy volt elítéltnek van is pénze, gyakran akkor se adják ki neki a lakást, mert félnek tőle. Sok meghökkentő dolgot megtudtunk az Adj Hangot Alapítvány kiállításán, amit volt fogvatartottak szabadulás utáni képeiből rendeztek. Bővebben

LÁNYOK NAPJA ÖTÖDSZÖR. Eredetileg amerikai kezdeményezésre jött létre a Lányok napja, amelyet évente az összes csatlakozó országban ugyanazon a napon rendeznek meg, idén 2016. április 28-án. A program hazai elindítója a Nők a Tudományban Egyesület (NATE), hosszú távú célja, hogy megfordítsa a lányok pályaválasztási szokásaiban napjainkban uralkodó trendet és felhívja figyelmüket a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákra. Bővebben

NÖVEKVŐ MAGYAR E-KERESKEDELEM. Tízszeresére nőtt a magyar e-kereskedelmi piac tíz év alatt, tavaly 300 milliárd forint fölé emelkedhetett a hazai elektronikus kiskereskedelem forgalma - ismerteti a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org) az eNET kutatásain alapuló becslésében. A tájékoztatás szerint még tart a 2015-ös év e-kereskedelmi adatainak összegzése, de az előzetes kalkulációk alapján növekedésről számolnak be a szakemberek. Tavaly több mint 20 százalékkal emelkedett a hazai vásárlások átlagos kosárértéke az előző évihez képest, így elérte a 10 ezer forint fölötti összeget. Bővebben

ARCULATVÁLTÁS. Arculatot váltott a gyógyíthatatlan rákbetegek gondozásával foglalkozó Magyar Hospice Alapítvány. A cél az volt, hogy egységes, letisztult, a korábbiaknál sokkal pozitívabb, derűsebb és egyszerűbb jelzések szülessenek az átlátható kommunikáció érdekében. Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Magyar Hospice Alapítvány. „Ez olyan emblematikus időpont, ami mind az eddigi eredmények összegzésére, mind a jövőbeni célkitűzésekre remek alkalom. Az arculatváltással az egyik üzenetünk, hogy a 25 éves múlt mellett fejlődő jövőnk is van.” - mondta el a Kreatívnak Kovács Anita, az alapítvány programigazgatója. Bővebben

FEJLESZTÉS TÁRSASJÁTÉKOZÁSSAL. Hogy fejlesszük a gyereket társasjátékokkal? Lencse Máté pedagógus hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik, az Igazgyöngy Alapítványhoz tartozó Toldi Tanodában fejleszti őket többek között a játék segítségével. Beszélgetésünk során kiderül, hogy a társasjátékozás aranybánya, sokféle készség és élethelyzet begyakorolható általa. Bővebben

Aktuális pályázatok
2016.05.02Nemzeti Tehetség Program - Hazai Tehetségsegítő Tanácsok támogatása / NTP-HTT-16
2016.05.02Nemzeti Tehetség Program - Fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programok támogatása / NTP- FTH-16
2016.05.02Nemzeti Tehetség Program - Tehetséges fiatalok felkészítését végző művészetoktatási intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása / NTP-MOI-16
2016.05.02Nemzeti Tehetség Program - A köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása / NTP-KKI-16
2016.05.06ZÖLD FORRÁS 2016 - program környezet- és természetvédő civil szervezetek számára
2016.05.06Könyvforgató - olvasást segítő program általános iskolák és civil szervezetek számára
2016.05.15Egy hét Tatán!
2016.05.31Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések megvalósítására irányuló helyi akciócsoportok megalakítása és azok regisztrációja - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 7. prioritási tengelye keretében
2016.07.30Tanoda programok támogatása hátrányos helyzetű tanulók felzárkózását elősegítő program megvalósítására civil szervezeteknek / EFOP-3.3.1-15
2016.08.15Juttasson több természetes fényt egyesületének klubházába! - VELUX tetőtéri ablak egyesületeknek
2016.08.26Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program
2016.08.31A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten / VEKOP-6.2.1-15
2016.09.01Európa a polgárokért program
2016.11.30Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése / VEKOP-6.1.1-15
2016.12.01Visegrádi Alap 2016. évi pályázatai - kis- és standard projektek támogatására
2016.12.31Az első világháborút és a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító kulturális programok, művészeti tevékenységek támogatása / KKETTKK-CP-04
2016.12.31Az első világháborúval kapcsolatos társadalom- és történettudományi munkák megjelentetésének támogatása / KKETTKK-CP-01
2016.12.31Az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása, helyreállítása / KKETTKK-CP-02
2016.12.31Az első világháború történelmi emlékezetét feldolgozó filmforgatókönyvek megalkotása / KKETTKK-CP-03
Civil események

2016. április 8 – 2016. május 22.: Sárkányok éjszakája – kivilágított kínai lampionok a Fővárosi Állatkertben

2016. április 28 – 2016. június 26.: Nemzeti Szalon 2016: Műcsarnok – Képek és Pixelek: Fotóművészet – és azon túl

2016. április 28 – 2016. május 1.: TeSzedd!  - Önkéntesen a tiszta Magyarországért Részletes információk itt érhetők el.

2016. május 21-22.: XXX. Zuglói Táncfesztivál - Országos Amatőr Táncverseny; az eseménnyel kapcsolatos további részletes információk itt olvashatók.

CIVIL IRODA

1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3. Telefon: 327-1211, 327-1216, fax: 3-188-188, e-mail: civiliroda@budapest.hu
Munkatársak: Bognár Szilvia: +36 1 327-1216, Németh-Csókáné Nagy Enikő: +36 1 327-1211