Tarlós István átadta a megújult Széll Kálmán teret

A megújult Széll Kálmán tér a hivatalos átadás napján

​​​​​​​​​Tarlós István főpolgármester ünnepélyesen átadta a Széll Kálmán teret és a budai fonódó villamoshálózatot. Az arra közlekedők május 10-e óta használhatják, azonban az utolsó simítások elvégzése után hivatalosan ma adták át az európai színvonalú, modern csomóponttá, találkozási hellyé, magas színvonalú, akadálymentes és zöld közösségi térré alakított Széll Kálmán teret. A csomópont a budai fonódó villamoshálózat kialakításának köszönhetően új, átszállásmentes közlekedési kapcsolatokat kínál észak-, a közép- és a dél-budai területek között, továbbá Óbudáról a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé.

"Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Főváros, amikor tavaly év elején megkezdte a Széll Kálmán tér átalakítását. Az a cél vezérelt bennünket, hogy egy olyan, európai színvonalú, modern közösségi teret és közlekedési csomópontot hozunk létre, ahol nem csak átrohanni, de megpihenni, találkozni is jó. Mindezt úgy szerettük volna tenni, hogy megmaradjon a tér karaktere, vagyis mindaz, amit korábban szerettünk benne" - mondta Tarlós István István. Hozzátette: a fővárosiak ugyan már több mint egy hónapja birtokba vehették a teret, a végső munkálatok még hátravoltak. - A kitűzött cél sikerült: átlátható, a mai kor követelményeinek megfelelő tér jött létre, amely illeszkedik Budapest arculatához és hangulatához - hangsúlyozta a főpolgármester.

​​
Tarlós István a további fejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte: még az idén további közép-budai beruházások jönnek létre, új MOL Bubi állomásokat létesítenek az I., a II. és a III. kerületben, új jegy- és bérletautomatákat szerelnek fel a Clark Ádám téren, a Széna téren, a Batthyány téren és a Katyini mártírok parkjánál, mindemellett akadálymentesítési munkákat végeznek majd a Széna térnél, a Vérmező úton és a Dékán utcában.

 

A Széll Kálmán tér minden szempontból jelentős, központi helyen fekszik. Itt van a 4-es és 6-os villamosok végállomása, ezen a téren halad kersztül az M2 metró is. A tér buszvégállomás is, ide futnak be járatok az északi és észak-nyugati peremkerületek felől, itt szállnak át az utasok a városközpont felé. A turisták szempontjából is jelentős szereppel bír a tér, hiszen innen indulnak azok a járatok, amelyek felvisznek a budai hegyekbe és a budai Várba. 

Az átalakított tér a budai fonódó villamoshálózatnak köszönhetően új közlekdeési kapcsolatokat kínál, valamint a villamos, a metró és a buszok mellett már MOL Bubi gyűjtőállomás is található, ezen kívül a munkálatok során kerékpárutat is építettek.

Kapcsolódó cikk

A metró "legyezőépülete" a megújult Széll Kálmán téren
Közel másfél év munkájaként teljesen megújult, és mától európai színvonalú, modern csomópontként, találkozási helyként, magas színvonalú, akadálymentes és zöld közösségi térként várja az arra közlekedőket a Széll Kálmán tér.

Hírek

RSS megtekintés