A város és a víz kapcsolata, valamint az olimpia az idei Színes Város Fesztivál témája

Az Arany János utca és a Sas utca kereszteződésében lévő tűzfalfestmény, amely a Színes Város fesztiválra készült

A város és a víz kapcsolata, valamint az olimpia lesz a témája idén a jellemzően tűzfalfestésekre épülő, egy hónapon át tartó Színes Város Budapest Fesztiválnak, amelyet szerdán egy frissen megfestett tűzfal átadásával nyitottak meg Budapest belvárosában.

A Színes Város Csoport, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA), valamint a Budapest2024 összefogásával szervezi meg idén a harmadik Színes Város Budapest Fesztivált, amely mára a fővárosi kulturális élet szerves részévé vált - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az esemény megnyitóján.
Kiemelte, hogy a falfestéseket egy komplex felújító munka, hőszigetelés is megelőzte, így a városkép fejlesztése mellett a fesztivál nagyban hozzájárul Budapest épített örökségének megőrzéséhez is.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy idén szerettek volna egy újdonsággal is kedveskedni a közönségnek, így idén a Sas utca és az Arany János utca kereszteződésében elkészült, a fesztivált megnyitó falat bárki életre keltheti egy okoskészülék segítségével.

A magyar fejlesztésű kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) applikáció a LARA csapatának jóvoltából valósult meg. Teslér Judit, az applikáció értékesítési igazgatója elmondta, hogy ennek az új technológiának a felhasználásával egy új kommunikációs csatorna nyílik meg az emberek előtt, ebben az esetben például a képeken túl a falfestésekhez kapcsolódó üzenetek is megjelenhetnek.

A szervezők péntek este a 325 négyzetméteres falfelületre tervezett teljes animációt a helyszínen egy vetítő segítségével is bemutatják.

Nádudvari Noémi, a fesztivál művészeti kurátora hangsúlyozta, hogy idén a korábbi évekhez képest még több művészt sikerült megszólítaniuk, így most a magyar alkotókon kívül lengyel, spanyol, orosz, francia és brit festők is dolgoztak vagy dolgoznak jelenleg is egy-egy tűzfalon.

A kurátor arról is beszélt, hogy a hagyományokhoz híven idén is számos program kíséri majd a falfestő rendezvényt, egyebek mellett koncerteket, workshopokat, kiállításokat és előadásokat is tartanak városszerte.

MTI​

Hírek

RSS megtekintés