A BÖSZ nem támogatja az EMMI oktatás átszervezésére vonatkozó törvényjavaslatát

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) az elmúlt egy hónap során minden lehetséges fórumon igyekezett egyeztetést kezdeményezni az Emberi Erőforrások Minisztériumával az oktatási rendszer tervezett átszervezéséről. A BÖSZ polgármesterei sajnálattal állapítják meg, hogy többszöri próbálkozásra sem sikerült tárgyalást indítani az ügyben Balog Zoltán miniszter úrral, illetve az EMMI illetékeseivel.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nem támogathat egy olyan átszervezést, amely a jövőben nem számít az önkormányzatok együttműködésére az iskolák fenntartásában és működtetésében.

A főváros és a fővárosi kerületek az elmúlt években mindent megtettek azért, hogy az állami fenntartó pénzhiánya és szervezetlensége mellett is működőképes maradjon az oktatás Budapesten. A KLIK helyett az önkormányzatok számos feladatot vállaltak át annak érdekében, hogy az oktatási színvonal a megszokott minőségű maradjon.

A BÖSZ álláspontja szerint a KLIK 2017. január 1-ig nem tud felkészülni az iskolák üzemeltetésére. Ráadásul a tankerületi központok nem jelentenek majd előrelépést az iskolák jobb működtetésében, mert a 2-4 kerületet összefogó szervezetek távol lesznek a helyben és szükség szerint azonnal megoldandó feladatoktól.

A budapesti polgármesterek azt szeretnék elérni, hogy a parlament elé beterjesztett törvényt az EMMI olyan irányba módosítsa, mely lehetővé tenné, hogy a szakmai irányításon (tanügyigazgatás, tanfelügyelet), az ingyenes tankönyv és a pedagógus bérek biztosításán kívül minden iskolafenntartással összefüggő feladat kerüljön vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, akik erre vállalkoznak. Éppen ezért a BÖSZ haladéktalanul tárgyalóasztalhoz hívja Balog Zoltán miniszter urat, tekintettel arra is, hogy a parlament napokon belül szavaz az EMMI által benyújtott, oktatás átszervezésére vonatkozó törvénytervezetről.

Budapesti Önkormányzatok Szövetsége

dr. Hoffmann Tamás társelnök                                                                                                       Tarlós István elnök