Válassz! Válts! Variálj! – Megnyitották az Autómentes Hétvégét

Az autómentes hétvége résztvevői a forgalom elől lezárt Andrássy úton a Mobilitási Héten

​​​​​​​​​​​A Budapesti Közlekedési Központ 2015. szeptember 19-20-án rendezi az országos Európai Mobilitási Hét rendezvényeihez kapcsolódva az Autómentes Hétvége programsorozatot. Az eseménynek idén is az Andrássy út ad otthont, a kétnapos programsorozatot Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója nyitotta meg.

A megnyitón Dr. Szeneczey Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években Budapest lecserélte a buszok 60%-át, útjára indította a 47 vadonatúj CAF villamosok első példányait, bemutatták a Solaris–Škoda konzorcium által gyártott vadonatúj trolibuszokat, emellett a FUTÁR-nak köszönhetően tervezhetőbbé vált a közlekedés. Természetesen nem értünk az út végére – fűzte hozzá a főpolgármester-helyettes -, de nagyon jó irányba halad Budapest, ezért aktuális az idei rendezvény üzenete: merjünk együtt közlekedési módokat váltani.

Komoly fejlesztéseken van túl a BKK, azonban csak akkor lesz valódi választási lehetősége a fővárosban közlekedőknek, ha megkapják a szükséges utazási információkat is – húzta alá Dr. Dabóczi Kálmán. A BKK vezérigazgatója szerint Budapesten rendszerben kell gondolkodni, amit a BKK megtesz, így le lehet bontani a különböző közlekedési módok közötti falakat.

A BKK elsődleges célja és az idei Autómentes Hétvége egyik legfontosabb üzenete az, hogy összehangolja a különböző közlekedési lehetőségeket. Mindezt úgy lehet megvalósítani, hogy közben ne legyenek priorizált, kiváltságos közlekedési módok. Nem lehet kiemelt helyzetben sem a közösségi, sem az autós közlekedés. A különböző utazási formák közötti átjárhatóságot kell megteremteni, előnyösebb ugyanis, ha valaki azért választja – akár csak részlegesen – a közösségi közlekedést Budapesten, mert ismeri a többi közlekedési mód lehetőségeit, és tudja, hogy érdemes a gépjárművét egy parkolóban hagyni, majd átszállni a buszra, a metróra, vagy éppen a MOL Bubi bringára. Ennek fontosságát, és az egymásra való figyelést szimbolizálja a BKK szakmai sátrában bemutatott Maci, akinek fontos küldetése van: haza szeretne jutni, mert már nagyon várják. Ehhez keresztülvág  a városon metróval, villamossal, hajóval, MOL Bubival. Itt debütált a közösségi közlekedés egyik legfontosabb küldetését – az egymásra figyelést - bemutató Maci film is, amelyet a BKK Facebook oldalán mostantól megtekinthet mindenki.

Az Autómentes Hétvége két napig kínál ingyenes rendezvényeket: gyerekprogramok, koncertek, mesejátékok, kézműves foglalkozások várják azokat, akik kilátogatnak az Andrássy útra. A rendezvény vendégei megtekinthetik a legújabb járműveket és kipróbálhatják a MOL Bubi bringákat is. A BKK szombat délelőtt több szakmai bemutatót is tart, ennek során a Széll Kálmán tér átépítéséről Nyul Zoltán stratégia és innováció igazgató mutatta be a projekt eddig elért eredményeit, illetve ismertette a jövőben zajló munkálatok menetét.

Az Autómentes Hétvége részletes programja a http://www.bkk.hu/mobilitasihet/ oldalon olvasható.

Budapesti Közlekedési Központ

Maci hazatalál

Macinak fontos küldetése van: haza kell jutnia, mert már nagyon várják. Ehhez, bizony, keresztül kell vágnia a városon metróval, villamossal, MOL Bubival... Vajon sikerül neki? Figyelünk-e eléggé utastársunkra még akkor is, ha az illető „csak” egy plüssmackó csíkos pulóverben? Lesz-e, aki segít neki? Kiderül, ha megnézed a Maci kalandos utazásáról készült filmünket.

Posted by BKK - Budapesti Közlekedési Központ on 2015. szeptember 19.

Hírek

RSS megtekintés