Új madármegfigyelő torony épült a Merzse-mocsár természetvédelmi területen

A Merzse-mocsár helyi jelentőségű természetvédelmi terület

Október közepétől egy új, kétszintes madármegfigyelő és kilátó torony várja a Merzse-mocsárhoz látogatókat.  A XVII. kerületben található helyi jelentőségű természetvédelmi területen, a Mol-csoport segítségével a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a korábbi balesetveszélyessé vált madárles helyett egy új, korszerű tornyot épített.

A régi egyszintes lest elbontották, hiszen műszaki állapota és elhelyezkedése sem volt megfelelő, mivel a csapadékos időszakokat követően megjelenő nyílt vízfelszín közvetlen partján, illetve magas vízállásnál gyakorlatilag a vízben állt.

Az eddigi madárles használata zavarta a terület élővilágát. Az új les azonban az időszakos nyílt víztől távolabb helyezkedik el biztosítva ezzel többek között az értékes madárvilág zavartalanságát.

A Merzse-mocsár környékét ezentúl így nem csak a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával 2015 tavaszán teljes egészében felújított 15 állomásos természetismereti tanösvény miatt érdemes felkeresni, hanem a páratlan kilátást nyújtó és a természet észrevétlen megfigyelésére alkalmas madárles miatt is.
 
A madármegfigylő tornyot mindenki csak saját felelősségére használhatja.
 
A terület tömegközlekedéssel Rákoskert vasútállomástól kb. 1,5-2 km-es sétával érhető el.

 

Hírek

RSS megtekintés