Transition Cities

2013. szeptember 23-án benyújtásra került az EIT Making Transitions Happen (Változások véghezvitele) platformjához a Transition Cities projektjavaslat, amely az EIT kiemelt jelentőségű kezdeményezése; a projekt a Pioneer Cities tapasztalataira épül. A projektjavaslat több módosítás után elfogadásra került, a fent említett városokon kívül Valencia is bevonásra került a projektbe.

A Transition Cities projekt alapja a hat Regionális Innovációs Központot (RIC) magában foglaló nagyváros - Birmingham, Bologna, Budapest, Frankfurt, Wroclaw és Valencia - összefogása. Célja, hogy feltárja és kidolgozza azt a rendszerszintű megközelítést és szervezeti innovációt, amely jelentős átalakuláshoz vezet a városokban. A városvezetésnek és hatóságoknak kiemelten fontos szerepük van az olyan rendszerszintű hálózatok átalakításában, mint az energetika, a mobilitás vagy az épületállomány. A projekt keretében e három területhez kapcsolódó lezajlott vagy megvalósítás alatt álló fejlesztéseket vizsgálják ún. klaszterelemzéssel, melynek célja a fejlesztések közötti kapcsolati háló, az érintettek (helyi hatóságok, oktatás, kutatás, üzlet) feltérképezése, az esetleges hiányzó fejlesztési célok felkutatása.

Az olyan komplex problémák esetén, mint az éghajlatváltozás, az eddigi technológia-vezérelt megoldáskeresés helyett rendszerszintű, "kihívásvezérelt" megközelítésre van szükség, mely a társadalmi és technológiai innováció keveréke (socio-technical innovation). A rendszerszintű innovációnak ötvöznie kell a hosszú távú célokat a rövidtávú megvalósíthatósággal. A globális hatást helyi megoldásokon keresztül kell elérni, és ebben a magán és állami szektor mellett jelentős szerepe van az egyetemeknek és az üzleti szférának is.

A projektben résztvevő városok:

Frankfurt (Hessen, Németország)
Bologna és Modena (Emilia Romagna, Olaszország)
Wroclaw (Alsó-Szilézia, Lengyelország)
Valencia és Castellón (Valencia, Spanyolország)
Budapest (Közép-Magyarország)
Birmingham (West Midlands, Egyesült Királyság)

Követő város:

Helsinki (Finnország)

További információ a Transition Cities projektről a http://www.transition-cities.net/ oldalon érhető el.

Bővebb információ

A projekt újfajta megközelítést és módszertant alkalmaz a széndioxid-kibocsátás minimalizálása, a jó gyakorlatok elterjesztése érdekében. Eredményei nagyban befolyásolhatják a közpolitikát és a közbeszerzést az európai városokban, illetve katalizálják a fenntartható társadalom kialakulását.