Római-part: nem kell új közbeszerzést kiírnia a Fővárosnak

​A Fővárosnak nem kell új közbeszerzést kiírnia és lefolytatnia a Római-partot is magába foglaló csillaghegyi öblözet árvízvédelmének ügyében; a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatának kézbesítésétől számított 30 napon belül az eljárás lezárható, a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének tervezése pedig heteken belül megkezdődhet.

A még júliusban kiírt tervezői tenderen a Fővárosi Önkormányzat a szakmailag összességében legmegfelelőbb ajánlatot benyújtó pályázót hirdette ki nyertesként. E döntést a második helyezett Keviterv Akva Kft. a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt megtámadta.

A Közbeszerzési Döntőbizottság múlt csütörtökön hozott – az ajánlatkérő eljárást lezáró döntését, és nem a teljes eljárást megsemmisítő – határozata nem foglal állást abban a kérdésben, hogy a nyertes ajánlatát érvénytelenné kellett volna nyilvánítani. Mindössze azt rögzíti, hogy a nyertes ajánlatában olyan ellentmondás található, amely egy további felvilágosítás-kéréssel feloldandó. Így a Mélyépterv Komplex Zrt. - Viziterv Consult Kft. közös ajánlattevők által összeállított válasz ismeretében a Fővárosnak ismételten döntenie kell az ajánlat érvényességéről, esetleges érvénytelenségéről, valamint összességében a közbeszerzési eljárás eredményéről. (Azt is meg kell említeni, hogy a Főváros a K+K Környezetgazdálkodási és Közműtervező Kft. és a Globál Terv Kft. közös ajánlatát – a Népszabadságban megjelent állítással ellentétben – nem formai okból nyilvánította érvénytelenné, hanem – hiánypótlási felhívás kibocsátását és annak helytelen teljesítését követően – referencia hiányában volt kénytelen érvénytelenné nyilvánítani.)

A Fővárosi Önkormányzatnak a tervező kiválasztása során – az ajánlati ár figyelembe vétele mellett – jelen közbeszerzési eljárásban célja volt, hogy a szakmai szempontokat maximálisan érvényesítse, így az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő tervezze meg a több tízezer embernek védelmét biztosító védművet. A tervező feladata lesz többek között a védmű pontos nyomvonalának meghatározása, a környezetvédelmi engedélyezés lefolytatása, a jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetén környezeti hatásvizsgálat elvégzésével és az engedélyezési dokumentációban meghatározott műszaki tartalomra a tervezői költségbecslés elkészítése.

A tervezőnek az árvízvédelmi mű tervezése során különösen - de nem kizárólagosan - figyelembe kell vennie az alábbi szempontokat: olyan megoldást kell választani, ami a szerkezeti magasságot, az árvíz elleni védelem hatékonyságát maximalizálja, a kockázatokat minimalizálja; - a területhasználatban meglévő római parti jelleget megtartja, sőt erősíti; az építés, szerelés, alkalmazás gyakoriságát minimalizálja; a természetvédelem szempontjainak figyelembevételét - a biztonság elsődlegességének megtartása mellett – maximalizálja; a védett terület nagyságát úgy optimalizálja, hogy ott a többfunkciós területhasználat zavartalan feltételei megteremthetőek legyenek.

Az előzményekhez tartozik, hogy a még a 2013-as árvíz előtt kiválasztott tervező, az ERBO-PLAN Kft. elkészítette ugyan a római-parti mobilgát tervét – amely meg is kapta a környezetvédelmi engedélyt –, az azonban már nem alkalmas a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének teljes körű megoldására. A 2013-as, rekordvízszinttel járó árvíz miatt változtak ugyanis a jogszabályok, a szakmai előírások és a műszaki kihívások. Az akkori szerződéshez kapcsolódóan készült felmérések, dokumentációk viszont a jelenlegi, kiterjesztett műszaki tartalmú közbeszerzési eljárás részét képezik. A Főváros a most szóban forgó, a teljes csillaghegyi öblözet árvízvédelmére irányuló, tervezői közbeszerzési eljárást 2015. július 1-jén indította meg.

Dr. Szeneczey Balázs

városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes