Péntektől láthatók a koalák a Fővárosi Állat- és Növénykertben

A koalák érkezésének előfeltétele volt az, hogy speciális koalaházat alakítsanak ki számukra

Péntektől láthatja a nagyközönség a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb sztárjait, a koalákat. Az ausztrál állatokat csütörtök délután mutatták be a sajtó képviselőinek. Az állatkertekben rendkívül ritkán látható állatfajt eddig még soha egyetlen hazai állatkertben sem mutatták be. Az Ausztráliából érkezett két koala a Nur-Nuru Bin és Vobara névre hallgatnak.

"Az elmúlt évek fejlesztéseinek, és az állatkert kiemelkedő szakmai munkájának köszönhető a koalák beszerzése" - fogalmazott Tarlós István főpolgármester, hozzátéve, hogy Budapest elkötelezett az állatkert további fejlesztése iránt.
Mint mondta: a Koalaház az állatkert folyamatos bővítésének újabb fontos állomása. Az intézmény szakemberei az elkövetkező években az Ausztrál zónát további érdekességekkel is bővíteni szeretnék, ám eközben további fejlesztések zajlanak a megszűnt Vidámparktól örökölt új területen is. Hozzátette: A tavaly megnyílt Holnemvolt Park első szezonja a várakozásokat meghaladó sikert hozott, hiszen az év során körülbelül 450 ezer fő kereste fel ezt a területet, vagyis jóval többen, mint amennyi a Vidámpark látogatottsága volt az utóbbi éveiben. A 2015-ös szezonban a tavalyihoz hasonló tartalommal, és szolgáltatásokkal üzemel majd ez a park is, és az állatkert tartja magát ahhoz, hogy a műemléki játékoknak jobb gazdája igyekszik lenni, mint az egykori Vidámpark volt. Tarlós István a további fejlesztésekről szólva kiemelte: a Városliget projekthez kapcsolódva a kormány 25 milliárd forintot biztosított Budapestnek az állatkert fejlesztési elképzeléseinek mielőbbi megvalósításához.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az eseményen hangsúlyozta, hogy a két koala teljesen ingyen került Budapestre, a szükséges előkészületek - így az új koalaház építése is - a kormány támogatásával valósultak meg.Nur-Nuru-Bin és Vobara a belgiumi Planckendael Állatkertből, illetve a Németországból, a Duisburgi Állatkertből érkeztek Magyarországra - mondta Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Hozzátette: Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben találhatók koalák, Magyarországon, illetve egész Kelet-Európában pedig Budapesten láthatók először.

A Koalaház az állatkert folyamatos bővítésének újabb fontos állomása. Az intézmény szakemberei az elkövetkező években az Ausztrál zónát további érdekességekkel is bővíteni szeretnék, ám eközben további fejlesztések zajlanak a megszűnt Vidámparktól örökölt új területen is.

A koalák a természetben elsősorban az Eucalyptus, illetve a Corymbia és az Angophora nemzetségbe tartozó növények leveleivel táplálkoznak. Az eukaliptuszoknak a botanikusok manapság több mint félezer faját különböztetik meg, amelyek közül mintegy hetven az, amely a megfigyelések szerint a koalák étlapján szerepel. De még ezen a körön belül is vannak kedvenceik, attól függően, hogy épp melyik vidéknek élnek, vagy hogy milyen az egyéni ízlésük. Mivel e növények levelei nagy rosttartalmúak és – ezzel összefüggésben – igen nehezen emészthetők, ráadásul olyan vegyi anyagokat is tartalmaznak, amelyek bizonyos töménységben mérgezők is lehetnek, nagyon kevés állat fogyasztja őket. A koalának evolúciós előnyt jelent, hogy nem kell sok más növényevővel versengenie a táplálékért. Ugyanakkor épp az eukaliptuszlomb összetétele miatt a koalák emésztőszerveinek olyan szélsőségesen kellett alkalmazkodnia ehhez a táplálékhoz, hogy más egyébbel állatkerti körülmények között sem lehet etetni őket. A friss eukaliptuszlombot az állatkert egy dél-angliai ültetvényről szerzi be, hetente kétszer érkezik új szállítmány légi úton, s a lomb tárolására külön hűtőkamrát is kialakítottak. Ez természetesen igen költséges dolog, így az egy állatra jutó fajlagos takarmányköltség az állatkert összes állata közül a koaláknál a legmagasabb.

 

Kapcsolódó cikk

A Pannon Park biodómjának belső látványterve
Huszonötmilliárd forinttal támogatja a kormány a Fővárosi Állat- és Növénykert új területe, a Pannon Park létrehozását, a kabinet szerdán döntött a támogatásról - jelentették be Tarlós István főpolgármester, Kovács Zoltán kormányszóvivő és Persányi Miklós, főigazgató sajtótájékoztatóján.

Hírek

RSS megtekintés