Megújult az Árpád híd közvilágítása

A Főváros által biztosított forrásból, a Rákóczi híd tavalyi sikeres LED-esítését követően, újabb fővárosi híd közvilágításának korszerűsítése valósult meg a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft kivitelezésében. Az idén 65 éves Árpád hídon - a közvilágítás korszerűsítésére kiírt nyílt EU-s közbeszerzési eljárás eredményeképpen - modern, energia-hatékony, innovatív LED fényforrású, szabályozható fényáramú közvilágítási világítótesteket szereltek fel.

A hídon eddig régi, 400 W-os nagynyomású nátrium (NNA) fényforrásokat tartalmazó lámpatestek üzemeltek, amelyek a nagy forgalom okozta folyamatos rezgések miatt gyakorta meghibásodtak, ami az üzemeltetésben többlet költséget okozott.

A BDK Kft. által lebonyolított közbeszerzési eljárásban négy ajánlattevő vett részt. Közülük – a műszaki előírásoknak történő megfelelésen túl, a nettó ajánlati ár, a világítótest jótállási ideje és a beépített teljesítmény megtakarítás szempontjainak figyelembevételével – került ki győztesként, a világítótestekre 14 év jótállási időt vállaló, Tungsram-Schréder Zrt., 20 M Ft-os ajánlati árral.

A III. ker. Szentlélek téri villamos megálló és a XIII. ker. Esztergomi utca között található 48 darab 18 méteres fénypontmagasságú útközepes oszlopra felszerelésre kerülő 96 darab LED-es világítótest két harmada 177 W, egy harmada 266 W teljesítményű.

Az új világítótestek összes beépített teljesítménye csupán 19,8 kW, ami 21,7 kW (52%-os) teljesítmény csökkenést eredményezett. Éves szinten mintegy 90 ezer kWh energia-megtakarítás keletkezik, ezáltal az áramdíj költség több mint 2,5 M Ft-tal csökken évente.

A kivitelezési munkát BDK Kft. Belvárosi- és Dél-pesti Közvilágítási Üzemei közösen, végezték el december 7. és 10. között a hajnali órákban, amikor a hídon közlekedő villamos üzemszünete volt. A villamos felsővezeték feszültségmentesítésével a BKV, a dinamikus forgalomkorlátozással a TREFF’99 Kft. járult hozzá a munka gyors és hatékony lebonyolításához.

Szűcs Somlyó Mária

kommunikációs igazgató