Megújult a Budavári Nagyboldogasszony-templom harang- és kilátótornya

​​Megújult a Budavári Nagyboldogasszony-templom harang- és kilátótornya, amelyet péntektől hivatalosan is megnyitottak a nagyközönség előtt. A helyreállítás költségeihez Tarlós István főpolgármester tízmillió forinttal járult hozzá.  A tornyot Süllei László plébános az ünnepélyes megnyitón megáldotta.
 
​​
A Budavári Nagyboldogasszony-templom, közkeletű nevén a Mátyás-templom a magyar nemzet megszentelt, történelmi szentélye - mondta a rendezvényen Tarlós István főpolgármester. A magyar történelemben betöltött szerepe óriási - Koronázó Főtemplom, a nemzeti história és a hősök emlékhelye, királyi temető, kegyhely és múzeum is egyben.  Évszázadokon át számos állami ünnepséget tartottak itt, a középkorban többször ez volt a Székesfehérváron megkoronázott új uralkodó bemutatkozásának színtere, és koronázások is történtek a templomban – tette hozzá.
​ 
Emlékeztetett rá, hogy míg a török megszállás idején a többi budavári templomot a mohamedánok elpusztították, a Mátyás-templom – bár időlegesen nem rendeltetésszerűen használták – fennmaradt. 1686 után a ferencesek, majd a jezsuiták tulajdonába került, akik barokk stílusban állították helyre – emelte ki.
 
A városvezető felidézte, hogy 2005-től túlnyomórészt állami beruházás keretében nagyszabású, átfogó felújítási munkálatok indultak. Először a terveket készítették el, majd 2006-tól megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. A templom kívül-belül megújult – hangsúlyozta.
 
Tarlós István főpolgármester kitért arra, hogy 2013 után újabb két beruházás kezdődött a Mátyás-templomban: az oltárok restaurálása, valamint a torony felújítása, utóbbi munkálatai 2014-ben kezdődtek a Laterex Zrt. kivitelezésében.
 
A főpolgármester úgy fogalmazott: büszke rá, és megtiszteltetésnek tartja, hogy a Fővárosi Önkormányzat lehetőségeihez mérten mindhárom beruházás megvalósítását támogathatta.
 
Süllei László plébános arról beszélt, hogy a templom a főváros egyik büszkesége, és sok szempontból rendkívüli, meghatározó turisztikai pontot adnak ma át a nagyközönségnek. Olyan idegenforgalmi látványosság a torony, amelynek talán párja sincs – fogalmazott.
 
A plébános megköszönte Tarlós István főpolgármester nagylelkű támogatását. Mint mondta, azon kell munkálkodni, hogy szebb legyen a főváros, gazdagodjék építészeti és turisztikai látnivalókban.
 
Kitért arra, hogy a csipkés torony, a Mátyás-templom tornya a város legtöbb pontjáról látszik. A Mátyás-torony teljes magassága a templom padozatától 78 méter, a kiállító terem a földszinttől számítva 16 méter, a kilátó erkély a földszinttől számítva pedig 47 méter, összesen 197 lépcsőfok vezet odáig.
 
A toronyban három tűzgátló ajtót szereltek fel, irányító és menekülési útvonalat jelző táblákat helyeztek el, megerősítették a zárterkélyes terasz korlátait és biztonsági rácsait, a kilátószinten biztonságos járófelületet alakítottak ki, illetve ugyanitt biztonsági hálót szereltek fel. 
 

Hírek

RSS megtekintés