Megkezdődött a Nyitott levéltárak programsorozat

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes megnyitja a rendszerváltozást követő első helyhatósági választást és annak szereplőit bemutató « Budapest +25 Választás, mindennapok » című kiállítást

​A „Budapest +25 – Választás, mindennapok” című kiállítás megnyitójával kezdődött el csütörtökön a Nyitott levéltárak 2015 elnevezésű, országos programsorozat. A Budapest Főváros Levéltárában megnyílt tárlat az 1990-es első önkormányzati választást mutatja be.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes a megnyitón úgy fogalmazott: ma már természetes, hogy demokráciában élünk, de 25 évvel ezelőtt, amikor az első szabad és demokratikus választásokat tartották, ez nem volt ilyen magától értetődő. Hozzátette: az első szabad országgyűlési választásokról sok szó esik a mai napig, az önkormányzati választásokról viszont már kevésbé, holott a tanácsrendszert eltüntető 1990-es voksolás szintén fontos volt. Akkortól él ugyanis a több mint háromezer magyarországi településen, köztük Budapesten az önkormányzás intézménye, a közösségek azon joga, hogy kormányozzák saját magukat, megszervezzék az életüket – emelte ki. Mint a főpolgármester-helyettes elmondta, az interaktív levéltári kiállítás ezt a pillanatot, valamint az akkori miliőt, társadalmi hangulatot és közeget akarja megragadni és bemutatni.
 
Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója elmondta: az önkormányzati választások budapesti eseménytörténetének bemutatása mellett a társadalmi változásokat, a hangulatot, az emblematikus tárgyak jelenlétét is szemlélteti a kiállítás. A ma nyílt tárlat október 14-ig látható, az 1990-es önkormányzati választások második fordulójának negyedszázados évfordulójáig.
 
Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott: „könyvtáraink és levéltáraink funkcióváltása infrastrukturális és módszertani értelemben is felerősödött, az intézmények új szemlélettel egyfajta kulturális közösségi térként szolgálnak”.
 
A negyedik alkalommal megrendezett Nyitott levéltárak programsorozat 2012-ben indult. A Magyar Levéltárosok Egyesülete által kezdeményezett eseménysorozat célja a levéltárak népszerűsítése és megismertetése a nagyközönséggel.
 

Hírek

RSS megtekintés