Ajándékokkal várták az egymilliomodik állatkerti látogatót

Persányi Miklós (j), az állatkert főigazgatója az intézmény egymilliomodik látogatójával, a 11 éves Menyhárt Gellérttel, aki  húgával és édesanyjával érkezett a városligeti intézménybe

​Az állatkert főigazgatója fogadta az idei év egymilliomodik látogatóját. A 11 éves Menyhárt Gellért húgával és édesanyjával érkezett a városligeti intézménybe. Az egymilliomodik látogató kiemelt köszöntésével az állatkert jelképesen az összes többi látogatónak is köszönetet mond, hogy ilyen kimagasló számban tisztelik meg az intézményt látogatásukkal, érdeklődésükkel.

Ma érkezett meg a Fővárosi Állat- és Növénykertbe az idei év egymilliomodik látogatója. A 11 esztendős Menyhárt Gellért húgával, Flórával, valamint édesanyjával érkezett a városligeti intézménybe. Az óbudai családot, akik elmondásuk szerint évente egyszer mindenképpen kilátogatnak az állatkertbe, prof. dr. Persányi Miklós főigazgató köszöntötte a főbejáratnál, s átadta az intézmény, illetve az Állatkerti Alapítvány ajándékait. Az ajándékok között volt egy éves családi belépő, két plüss vombat, valamint az egyik vombat jelképes örökbe fogadása, illetve az erről szóló oklevél. Az egymilliomodik látogatót a főbejáratnál néhány kezes, a gondozók által kötőféken, pórázon odavezetett jószág is várta, köztük egy teve, egy láma és egy ormányosmedve. Velük szintén megismerkedtek a Menyhárt család tagjai. Az Elefántház gondozói pedig egy rendhagyó vízilóetetéssel kedveskedtek az egymilliomodik látogatónak és családjának.

Az állatkertben hagyomány, hogy az esztendő egymilliomodik látogatóját mindig kiemelt külsőségek között köszöntik. Ezzel az intézmény vezetése jelképesen az összes látogatónak szeretné megköszönni, hogy évről évre ilyen nagy számban tüntetik ki látogatásukkal és figyelmükkel a városligeti intézményt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az ország leglátogatottabb kulturális, közművelődési intézménye, ahol évről évre egymilliónál is több látogató fordul meg. Ráadásul ez a kimagasló látogatottság tartósan jellemző az intézményre. Az elmúlt ötven esztendőben csak hét olyan év volt, amikor a látogatók éves száma nem érte el a lélektani egymillió főt, de akkor is csak néhány tízezerrel maradt el ettől. A tavalyi, 2014-es esztendőben 1.076.959 fő volt az éves látogatószám, s mivel még az idei évből is több mint két hónap van hátra, hasonló adatra lehet majd számítani a 2015-ös év végén is.

Az állatkertben hagyomány, hogy az esztendő egymilliomodik látogatóját mindig kiemelt külsőségek között köszöntik.

A 2015-ös év eddig eltelt 294 napja közül a legkevesebb napi látogatottságot február 9-én hétfőn mérték, ezen a napon 151 fő kereste fel az állatkertet. A legnagyobb napi látogatottság június 28-ára esett, ezen a szombaton 14.455 fő volt a látogatók száma. Az eddig eltelt teljes hónapok közül a legkevésbé látogatott a január volt 15.662 fős látogatószámmal, a leglátogatottabb pedig az augusztus, 165.590 fővel.

A mai napon vehette használatba a nagyközönség az ausztrál játszóteret. Az állatkerti „ausztrál zónában”, az Ausztrálház, a Koalaház és a Vombatház szomszédságában kialakított korszerű, új játszótér a játszási lehetőségeken kívül az ismeretterjesztéshez is hozzájárul. A távolugrópályán ki-ki összemérheti képességeit az ausztrál levelibéka, a kis siklóerszényes, vagy a Bennett-kenguru ugróteljesítményével, a homokozó mélyén rejtőző, ausztrál állatok koponyáiról mintázott, rögzített öntvények segítségével pedig egy őslénytani lelőhely feltárását is eljátszhatják a gyermekek. A játszótéren emellett lépten-nyomon megjelennek az ausztrál őslakók hagyományos díszítő művészetének motívumai.

A játszótér természetesen a legkorszerűbb biztonsági, balesetvédelmi előírásoknak is megfelel, illetve TÜV tanúsítvánnyal is rendelkezik. A létesítmény teljes területéből 230 négyzetméternyi műfüves felülettel, 75 négyzetméternyi pedig korszerű gumi burkolattal készült. A más játszótereken szokásostól eltérően azonban a gumi burkolat nem egymás mellé tett gumilemezekből készült, hanem a többrétegű gumi burkolat a helyszínen, egyben lett kiöntve (a zúzottkő ágyon EPDM öntött gumi réteg, illetve azon egy szintén rugalmas, mosható, csiszolható kopóréteg került kialakításra). Mind a műfüves felület, mind a gumi burkolat vízáteresztő kivitelben készült.

Fővárosi Állat- és Növénykert

Hírek

RSS megtekintés