Helyszíni szemlét tart a Főváros az Illatos úti vegyi üzem területén

Tarlós István felkérte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest és Horváth Bélát, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőjét, hogy személyesen tartsanak helyszíni szemlét az Illatos úti vegyi üzem területén, az évtizedek óta ott folyó környezetszennyezés ügyében pedig a kormányhoz fordul – ezt a főpolgármester jelentette be szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülésének kezdetén, miután átvette az Illatos úton lakók levelét.
 
Tarlós István úgy fogalmazott: megérti a lakók problémáját, és főpolgármesterként mindent meg fog tenni, hogy segítséget nyújtson nekik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Fővárosnak nincs jogi lehetősége arra, hogy operatív lépéseket tegyen az ügyben. Emlékeztetett rá, hogy a környezetszennyezést okozó területen korábban a Budapesti Vegyiművek működött, annak földterületéhez kapcsolódva 1990-ben „törpe részvénycsomagot” kapott a Főváros, de az üzemeltetéshez már akkor sem volt semmi köze. 2007-től állami felszámoló foglalkozik a területtel, a Fővárosi Önkormányzatnak mint egykori részvényesnek pedig „a csődjogi eljárások alapján részvényesi jogainak gyakorolhatósága 2007-től megszűnt”. Jogi feladata tehát a Fővárosnak nincsen, és ami nagyobb baj, hogy mozgástere sincsen – jegyezte meg Tarlós István.

Hozzátette: a problémát lehetőségek híján a Főváros nem tudja megoldani, ezért felesleges, hogy egy „egyelőre nem túlzott dominanciával rendelkező párt” (az Együtt) a Városháza elé szervezzen tüntetést. A főpolgármester nyomatékosította: nem szabad a kérdést politikai kommunikációs haszonszerzésre felhasználni, mert „az internetes fórumokon pár száz embert félre lehet vezetni, de egyébként semmi értelme”.

Kapcsolódó cikk

A Főváros semmilyen jogi lehetőséggel nem rendelkezik, így Szigetvári Viktor elnök eljárását sem elegánsnak, sem sportszerűnek, sem reálisnak nem tudjuk tekinteni. A munka sürgőssége érdekében folyamatosan szót emelek, de ettől a feladat nem a Fővárosé.