Fővárosi Közgyűlés: elfogadták a forrásmegosztást

A Fővárosi Közgyűlés ülése 2015. január 28-án a Városháza dísztermében

Csaknem félszáz napirendet tárgyalt meg 2015. január 28-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A főváros is csatlakozik a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez. Elfogadták a forrásmegosztási rendeletet. Döntöttek arról, hogy új engedélyezési eljárás induljon a római-parti védmű ügyében. Elfogadták a Fővárosi Rendezési Szabályzatot és a Fővárosi Településszerkezeti Tervet. Határoztak arról is, hogy tendert írnak ki az M3-as metró felújításának finanszírozására vonatkozó, 60 milliárd forintos kölcsönszerződésre.

Az ülés kezdetén a Fővárosi Közgyűlés tagjai és a megjelentek egyperces néma felállással adóztak a január 10-én elhunyt Hankiss Elemér szociológus, irodalomtörténész és a január 11-én elhunyt Buzánszky Jenő olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó emléke előtt. 

Csatlakozik a főváros a BÖSZ-höz

A Fővárosi Önkormányzat csatlakozott a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez (BÖSZ) – erről 20 igen, 3 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés. A BÖSZ 2011-ben jött létre, mint a fővárosi kerületi önkormányzatokat tömörítő társadalmi szervezet. A szövetség alapszabályát úgy módosították, hogy abban megjelenítsék az összfővárosi érdekeket. A BÖSZ elnöki tisztségét – az évenként megválasztott társelnök mellett – a főpolgármester tölti be.

Elfogadták a forrásmegosztást

Elfogadta a forrásmegosztási rendeletet a Fővárosi Közgyűlés 24 igen, 2 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes a napirend tárgyalásakor elmondta, hogy a megosztott bevételeknek 51 százaléka a fővárost, 49 százaléka a kerületeket illeti. Törvényi keretek között kell elvégezni a megosztást, a közgyűlés lényegében technikai döntést hoz a kérdésben – tette hozzá. A forrásmegosztással érintett források közül a legjelentősebb az iparűzési adóból származó bevétel, e címen idén 209 milliárd forinttal számolnak.

Döntés a rendezési szabályzatról és a településszerkezeti tervről

Elfogadta a közgyűlés a Fővárosi Rendezési Szabályzatot és a Fővárosi Településszerkezeti Tervet, a két dokumentumot még idén felül fogják vizsgálni. A törvény szerint a településszerkezeti terv a többi között meghatározza a település alakításának, védelmének lehetőségeit és fejlesztési irányait, ennek megfelelően az egyes területrészek felhasználási módját. A fővárosi rendezési szabályzat pedig a főváros teljes közigazgatási területére megállapítja a területfelhasználási egységek beépítési sűrűségét, valamint az egyes területek beépítési magasságának korlátozásával kapcsolatos előírásokat.

Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes a vitában elmondta: az ügyben sok a dezinformáció. Nem építési szabályzatról van szó, a fővárosi dokumentumok nem a telkekre vonatkozik, hanem az építési övezetekre, ezen belül a kerületeknek van mozgásterük a kerületi szabályozási tervek megalkotásánál. Kitért rá, hogy a rendezési szabályzat és a településszerkezeti terv felépítését, tartalmi elemeit pedig a jogszabály határozza meg. Hangsúlyozta, hogy a tervezetek nem érintenek meglévő építési jogosultságot. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt másfél-két évben a kerületi főépítészekkel együtt csiszolták a szabályokat, „a főváros elment a falig, minden kerületi kérdést befogadott". Szeneczey hozzátette: nincs olyan szándék, ami a beépítési lehetőségeket csökkentené a meglévő jogosultságokhoz képest.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2015. január 28-án a Városháza dísztermében

Római-part: áttervezik a védművet, új engedélyezési eljárás indul

A teljes Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének biztosítása érdekében új vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentációt kell készíteni, és új engedélyezési eljárást kell lefolytatni a Római-partra tervezett védmű ügyében – erről 21 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés. (Erről részletesebben itt olvashat.)

Módosított építészeti dizájnpályázat a karácsonyi vásár pavilonjainak tervezésére

Módosította a közgyűlés a Budapest Box című nyilvános építészeti dizájnpályázatot, amelynek célja a Vörösmarty téri Budapesti Karácsonyi Vásár pavilonjainak megtervezésére. A Fővárosi Közgyűlés november 26-án fogadta el a Budapest Box építészeti dizájnpályázat kiírásáról szóló javaslatot. Most arról döntöttek, hogy a bírálóbizottság elnökét a főpolgármester jelöli ki, a társelnököt és további három tagot pedig a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság elnöke nevezi meg. Döntöttek a pályázat új ütemezéséről: február 4-től indul a regisztráció és a pályaművek benyújtása, a beadási határidő március 30., az eredményhirdetés április végén lesz. A kiírásban foglaltak szerint "a pályaműnek be kell mutatnia azt a pavilonrendszert, amely rugalmasan képes alkalmazkodni a különböző típusú rendezvényekhez és az árusok, vendéglátósok eltérő igényeihez is, de mégis egységes arculatként összefogja, és egyedi karakterűvé teszi a Vörösmarty téri vásárokat". A tervben részletesen ki kell dolgozni azt az alapegységet vagy egységeket, amelyekből a pavilonrendszer felépül, továbbá be kell mutatni azok variálhatóságát, sorolhatóságát, valamint alkalmazhatóságát a téren. A kiírás összköltsége 10 millió forint, amelyből a pályázatok díjazására 7 millió forint fordítható. 

Öten kapnak Csengery-díjat

Zárt ülésen döntött a közgyűlés a Csengery Antal Díjak odaítéléséről. Az elismerést idén Erdei Tamás (Metropol), Kocsis Éva (MR1 Kossuth Rádió), Kovács Andrea (Hír Tv), Szentesi Zöldi László (Magyar Demokrata) és Szirmay Dávid (Blikk) kapja.

Tender az M3-as metró felújításának finanszírozására

Szintén zárt ülésen döntött a közgyűlés arról, hogy az M3-as metró felújításának finanszírozására uniós, hirdetmény közzétételével induló, tárgyalásos közbeszerzési eljárást indít 60 milliárd Ft összegű kölcsönszerződés megkötésére.

A Fővárosi Közgyűlés ülése 2015. január 28-án a Városháza dísztermében

Városarculati céget alapít a főváros

A városarculattal, innovációval és kreatív iparral kapcsolatos feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság létrehozásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés 20 igen, egy nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett. A humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Szalay-Bobrovniczky Alexandra által jegyzet előterjesztés szerint a megalapítandó cég feladatai közé tartozó "városmarketing és innováció eszköz lehet Budapest Főváros Önkormányzata kezében, hogy a várost élhetőbbé és szerethetőbbé tegye". Az arculatfejlesztés egyik elsődleges célja, hogy az idelátogatókban és a budapestiekben egyaránt tudatosuljon: Budapest attraktív, kényelmes, élhető nagyváros.

A budapest.hu-n fogják közzétenni az önkormányzati ingatlanértékesítések adatait

A Fővárosi Közgyűlés szerdán az LMP kezdeményezésére rendeletmódosításban mondta ki, hogy márciustól Budapest honlapjának főoldalán kell közzétenni az önkormányzati ingatlanértékesítések adatait. A főváros vagyonáról szóló rendelet módosítása alapján 2015. március 1-jét követően, az értékesítés utáni 14 napon belül a Főpolgármesteri Hivatal honlapjának (budapest.hu) főoldalán fel kell tüntetni az önkormányzati ingatlanszerződések legfontosabb adatait - az ingatlan helye és értéke mellett például a szerződő felek nevét és az értékbecslést is. A honlapon lehetővé kell tenni továbbá, hogy a szerződések az ingatlanok értéke és elhelyezkedése alapján is kereshetők legyenek. A közgyűlés a fővárosi önkormányzat teljes tulajdonában lévő cégek vezetését is arra utasította, hogy a hozzájuk kapcsolódó ingatlanértékesítéseket is a fenti követelményeknek megfelelően hozzák nyilvánosságra saját honlapjaikon.

Hírek

RSS megtekintés