Fővárosi Közgyűlés: 400 millió forintba kerülhetnek az ideiglenes, szociális ellátóhelyek

A Fővárosi Közgyűlés ülése 2015. szeptember 02-án a Városháza dísztermében

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az ideiglenes, szociális ellátóhelyek kialakításával és működésével összefüggésben megtett intézkedésekről szóló tájékoztatót. A Tarlós István főpolgármester, Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, valamint Láng Zsolt szakbizottsági elnök által jegyzett előterjesztés szerint több mint 29 millió forintba került a fővárosi cégeknek a budapesti ideiglenes, szociális ellátóhelyek kialakítása és működtetése augusztus közepéig.

A legmagasabb, több mint 12 millió forintos költsége a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nek volt. "Tekintettel arra, hogy a fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek költségvetése az ellátóhelyekhez kapcsolódó feladatok elvégzésére nem rendelkezik megfelelő forrással, ezért annak biztosítása a Fővárosi Önkormányzat költségvetésének terhére történhet" - olvasható az előterjesztésben. Az előzetes becslések szerint a várható havi bruttó költségek több mint 77 millió forintra is rúghatnak.

A Fővárosi Közgyűlés felkérte a főpolgármestert: vizsgálja meg az ideiglenes szociális ellátóhelyek kialakításával és működtetésével, valamint a fővárost is jelentősen érintő migrációs helyzettel kapcsolatban jelentkező többletfeladatok ellátásának módját és finanszírozási feltételeit, illetve a fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek többletfeladatai alapján terjessze be valamennyi szükséges döntést a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére.

Tarlós István főpolgármester a javaslat vitája végén úgy fogalmazott: perspektívájában veszélyes jelenségről van szó, és „rendkívül szomorúnak” tartja, hogy ilyen helyzetben nem alakul ki egy egyetértő nemzeti minimum, ehelyett bizonyos csoportosulások és emberek napi politikai haszonszerzésre akarják használni a kérdést. Hangsúlyozta: életszerű reakciókra van szükség. Hozzátette, hogy nem magyar problémáról van szó, az Európai Unió szabályai pedig akadályozzák a magyar kormányt, hogy hatékony intézkedéseket tehessen. A főpolgármester azt mondta: az EU hónapok óta tehetetlen migránsügyben, és „kétnaponta mást mond, már abban sem biztos, mit akar engedni”.

Lelkiismereti okokból próbálunk valamit tenni, elsősorban a budapestiek védelmében, mérsékelve a városra nehezedő nyomást - hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester.

Tarlós István hangsúlyozta: migránsügyben a Fővárosi Önkormányzatnak semmilyen törvényi kötelezettsége és feladata nincsen, „lelkiismereti okokból próbálunk valamit tenni, elsősorban a budapestiek védelmében, mérsékelve a városra nehezedő nyomást”. Hangsúlyozta: szó sincs állandó menekülttáborokról, hanem ideiglenes jellegű, szociális létesítményeket alakítanak ki, „arra próbáljuk rábeszélni a migránsokat, hogy maradjanak ezekben a blokkokban, és ne szabaduljanak rá a városra”. Budapestet meg akarjuk védeni a kontrollálhatatlan áradattól – nyomatékosította. Mellesleg pedig ártatlan gyerekek, asszonyok sem maradhatnak teljesen ellátatlanul – tette hozzá.

„Nem mindenki szerencsétlen azonban, aki be akar jönni. Ha meg lehet különböztetni és be lehet azonosítani a valóban a háború elől menekülőket, akkor őket be kell fogadni. De százezrével, milliószám jönnek, nem tudni, honnan, milyen motivációval. A nem menekülteket, a spekulatív szándékkal érkezőket pedig naiv tévedés befogadni. Akik most itt ragadtak, azoknak csupán szociális alapellátást kínálunk” – mondta a főpolgármester.

Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok a vitában azt mondta: abban bíznak, hogy az Országgyűlés előtt lévő új törvénycsomag elfogadása után csökkenhet a Budapestre nehezedő migrációs nyomás, mivel 6-10 tranzitzónát alakítanak ki a határnál. Kitért rá, hogy eddig 3 ideiglenes szociális ellátóhely működött a fővárosban, ezt egy központival próbálja meg kiváltani a főváros vezetése. Az összköltségek 370- 400 millió forintra rúghatnak. A Verseny utcai ellátóhely kialakítását a főváros holnap el tudja kezdeni, kiépítése 10-12 napig tarthat. Kocsis Máté szerint az ellátóhelyet azért kell a pályaudvar közelében kialakítani, mert így nagyobb az esélye, hogy a migránsok a továbbhaladás mellett döntenek. Hozzátette: rövid tartózkodásra alkalmas, alapvető szükségleteket kielégítő zónát alakít ki a Főváros, ivóvizet, alapvető egészségügyi ellátást, sátrakat biztosítva, nem pedig menekülttábort.

Hírek

RSS megtekintés