Főkétüsz: nagy probléma az öreg kéményállomány Magyarországon

Nagy problémát jelent az elöregedett kéményállomány Magyarországon, négymillió kéményből másfél millió azonnali felújításra szorulna - mondta Müller Máté, Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) szóvivője az M1 aktuális csatornán kedden. Hozzátette: Budapesten valamivel jobb a helyzet az országos átlagnál, a fővárosban a kémények 80 százaléka az ingatlannal egyidős. A kémények romló állapota egyrészt a használatra, másrészt pedig az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményeire vezethető vissza - mondta.

Kiemelte: reprezentatív felmérésük szerint a budapestiek 75 százaléka tisztában van azzal, hogy a kémény veszélyes üzem, amit karban kell tartani. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kéményekhez kéményseprő-ipari engedély nélkül nem lehet hozzányúlni. A fekete szerelések, a szakemberek és engedély nélkül végzett kéményátalakítások vagy tüzelőberendezés-csere életveszélyt jelent.

Ha a társaság munkatársai az ellenőrzés során idegen bekötést vagy a korábbitól eltérő készüléket találnak, amire nincs kéményseprő-ipari engedély - ami évről-évre előfordul -, akkor meg kell tiltaniuk a tüzelőberendezés használatát. Gázüzemű készülék esetében a gázszolgáltató kizárja a szolgáltatásból az ingatlant - mondta a szóvivő.