December 7-étől a Széll Kálmán téri villamosjáratok is a tér belsejéig járnak, előtte egy hétig azonban csak a Déliig

Teljes erővel zajlik a Széll Kálmán tér felújítása, az idő előrehaladtával egyre több közösségi közlekedési járat haladhat be ismét a tér területére, emellett a közúti forgalmi rend is napról napra egyre jobban hasonlít a majdani végleges közlekedési rendre. Várhatóan 2015. december 7-étől (hétfőtől) a 18-as, az 59-es és a 61-es villamos végállomását a metrókijárati épület mellé, a tér Vérmező úti oldalára helyezik át, így gyorsabban, könnyebben lehet majd átszállni az M2-es metróra, a 4-es, 6-os villamosra vagy a teret érintő buszjáratokra. A Várfok utcai villamos-alagút újbóli üzembe helyezéséhez és az új ideiglenes végállomás kialakításához szükséges munkák elvégzésének idején, 2015. november 30-ától (hétfőtől) december 6-áig (vasárnapig) a 18-as, az 59-es és a 61-es villamos a Széll Kálmán tér helyett a Déli pályaudvarig viszi csak az utasokat, ahonnan a Széll Kálmán tér az arra közlekedő 21-es, 21A, 39-es, a 91-es, a 102-es, a 139-es, 140-es, 140A, vagy a 142-es busszal közelíthető meg. A tér felújításához kapcsolódó közműépítési munkák miatt december 30-ától várhatóan két hétig a Csaba utcát egyirányúsítják az Ignotus utca és a Krisztina körút között, az utóbbi irányába; ezért kis mértékben változik a 39-es, a 102-es, a 128-as és a 129-es busz közlekedése.

Közösségi közlekedési változások (térkép)
November 28-29-én még tart a Széll Kálmán téri metrópótlás

Figyelem! November 28-29-én az M2-es metró a Széll Kálmán tér állomáson még megállás nélkül áthalad a metróépület újjáépítése miatt. Az állomás pótlására M2-es jelzéssel pótlóbusz jár a Batthyány tér M+H és a Széll Kálmán tér között, továbbá meghosszabbított útvonalon, Budakeszi és a Batthyány tér M+H között járnak a 22-es buszcsalád járatai. (Ez a három hétvégén át tartó pótlás utolsó hétvégéje, a forgalmi rend részletesen ezen a linken ismerhető meg.)

A 18-as, az 59-es és a 61-es villamos közlekedése november 30-ától december 6-áig

2015. november 30-ától (hétfőtől) december 6-áig (vasárnapig) a 18-as villamos a Savoya Park, az 59-es a Márton Áron tér, míg a 61-es a Móricz Zsigmond körtér M végállomástól csak a Déli pályaudvarig közlekedik. (A 61-es villamos Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér között közlekedő ágán nem változik a forgalom.)

A Déli pályaudvar és a Széll Kálmán tér között az M2-es metróval, valamint az arra közlekedő buszjáratokkal: a 21-es, a 21A, a 39-es, a 91-es, a 102-es, a 139-es, a 140-es, a 140A és a 142-es busszal lehet utazni.  

A 18-as, az 59-es és a 61-es villamos közlekedése december 7-étől 12-éig

2015. december 7-étől (hétfőtől) 12-éig (szombatig) a 18-as, az 59-es és a 61-es villamos újra a Széll Kálmán térig jár, új ideiglenes végállomása a metróépület mellett lesz, a 18-as villamos korábbi – Vérmező út melletti – végállomásának helyén. Ez azt jelenti, hogy nem lesz szüksége a Vérmező utcai kényszerű lépcsőzésre és gyaloglásra annak, aki ezen villamosjáratok valamelyikével érkezik a Széll Kálmán térre, és szeretne az M2-es metróra, a 4-es, a 6-os villamosra, vagy a teret érintő buszjáratokra átszállni. 

Megállóhely-változások a 39-es, a 102-es, a 128-as és a 129-es busz vonalán (térkép)

A Csaba utca egyirányúsítása miatt – erről bővebben a következő bekezdésben olvashat – 2015. november 30-ától (hétfőtől) várhatóan december 12-éig (szombatig) kis mértékben változik a 39-es, a 102-es, a 128-as és a 129-es busz közlekedése:

·         A Goldmark Károly utca felé közlekedő 39-es busz és a Szendrő utca felé tartó 102-es busz a Csaba utca–Maros utca útvonal helyett a Krisztina körúton halad, ezért nem érinti a Maros utca és a Maros utcai rendelőintézet megállót. A terelt útvonal-szakaszon a buszokra a Krisztina körúton, a Maros utca kereszteződése előtt kialakított ideiglenes megállóban lehet majd felszállni. A Batthyány tér M+H felé közlekedő 39-es és a Zugliget, Libegő irányú 102-es busz közlekedése most nem változik.

·         Ugyanebben az időszakban a 128-as és a 129-es busz a Városkúti út, illetve a Széher út végállomás felé a Krisztina körút–Maros utca–Csaba utca módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Maros utca megállót. A terelt útvonal-szakaszon a buszokra a Csaba utcában, a Maros utca kereszteződése előtt lehet felszállni. A Széll Kálmán tér M felé tartó 128-as és 129-es busz közlekedése most nem változik.

Közúti forgalmi változások

2015. november 30-án (hétfőn) reggeltől a Széll Kálmán tér felújításához kapcsolódó közmű- és útépítési munkák kezdődnek több ütemben a Krisztina körút és a Csaba utca csomópontjában, ezért elsőként – várhatóan két hétig – a Krisztina körúton sávelhúzással irányonként két-két forgalmi sávban haladhat majd a közúti forgalom. A Csaba utca Krisztina körúti torkolata csak egy sávon lesz járható, ezért a Csaba utca Ignotus utca és Krisztina körút közötti szakaszát a Krisztina körút felé egyirányúsítják. A Krisztina körút felől érkezőknek a Krisztina körút–Maros utca–Csaba utca kerülőútvonal használata javasolt.

A Széll Kálmán tér felújításáról

A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016. május 10-re fejezôdik be. A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével pedig egyúttal – a munkák összehangolásának köszönhetően – a városrész közlekedése is megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 májusáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd. Az útlezárásokra és a tömegközlekedési korlátozásokra a rendezett, modern, akadálymentes, zöld közösségi tér mielőbbi elkészülte miatt van szükség, az okozott kényelmetlenségek miatt a BKK az utazóközönség türelmét kéri. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján a www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

Budapesti Közlekedési Központ

Hírek

RSS megtekintés