Befejeződött a kármentesítés a Felsőrákosi-rétek természetvédelmi területen

Súlyos környezetszennyezést számoltak fel a X. kerületi Felsőrákosi-réteken; a Fővárosi Önkormányzat 2015. december elejére megszüntette a korábbi kábelégetések nyomát.

A Budapest X. kerületében 2014. január 1-jével természetvédelmi oltalom alá került Felsőrákosi-rétek területe több szempontból rehabilitációra szorult. Többek között hatalmas mennyiségű illegálisan lerakott hulladékot és két igen nagy kiterjedésű, kábelégetésből visszamaradt foltot kellett a Fővárosi Önkormányzatnak ahhoz felszámolnia, hogy a terület védettségéhez méltó állapotba kerülhessen.

A több mint másfél évtizedig tartó kábelégetések miatt átlagosan fél méteres mélységben rakódott a talajra a mérgező salak, amelyet most veszélyes hulladékként szállított el a munka kivitelezésével megbízott Főkert Nonprofit Zrt.

A 2014-ben megkezdett kármentesítés idén folytatódott és a Rákos-patak mentén további 70 m3 salakot szedtek fel és szállítottak el. A védett terület kiemelkedő természeti és kultúrtörténeti emlékeit bemutató 12 állomásos tanösvény, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával készített így december eleje óta megtisztított környezetben várja a látogatókat.