Augusztus 9-étől újra a teljes vonalon jár a H5-ös HÉV

2015. augusztus 9-étől (vasárnaptól) újra a teljes vonalon, a Batthyány tér és Szentendre, illetve Békásmegyer között jár a H5-ös HÉV. A Sziget fesztiválra beköltözők kényelmesen, plusz átszállás nélkül közelíthetik meg a fesztivál helyszínét.
 
A H5-ös HÉV Margit híd és Batthyány tér között húzódó alagútjának födém-megerősítési munkái a 2014. novemberi próbaterhelés óta folyamatosan zajlottak. Teherbírásának megerősítése érdekében az alagútban végighúzódó, a fal és a födém közti acélszerkezetű sarokmerevítések már tavaly megépültek. A födém dilatációjának átépítését februárban végezték el, majd áprilisban, illetve a júniustól augusztusig tartó HÉV-pótlás idején több kisebb munka elvégzése mellett a helyére került az a 28 acél tartóoszlop is a Batthyány téri HÉV-végállomáson, amely a legnagyobb, szemmel látható változás lesz az utasoknak. A megerősítő oszlopsort – amely a középső, és a tőle menetirány szerint jobbra eső vágány között kapott helyet – azért az állomásra építették be, mert itt a legszélesebb a födém, amelynek jelentős behajlását tapasztalták a szakemberek; ezt pedig nem lehetett kizárólag kiegyenlítő réteg beépítésével helyreállítani. A megerősítési munkákra emellett azért volt szükség, hogy az alagút elbírja a budai fonódó villamoshálózat megépültével – azaz a Bem rakparton közlekedő villamosok által – keletkező többletterhet. A budai fonódó projekt a tervek szerint 2015 végére befejeződik, és a villamosforgalom megindulhat.
 
Ami a H5-ös HÉV forgalmi rendjét illeti: 2015. augusztus 9-étől (vasárnaptól) újra a teljes vonalon, a Batthyány tér M+H és Békásmegyer, illetve Szentendre között jár a HÉV. A Sziget fesztiválra közlekedők kényelmesen, plusz átszállás nélkül közelíthetik meg a fesztivál helyszínét. Ugyanakkor a H5-ös HÉV vonalán e hónapban további két alkalommal – már a fesztivál után, de még az őszi iskolakezdés előtt – kerül sor autóbuszos pótlásra: pályafelújítás miatt egy hétvégén Szentendre és Pomáz között, míg a HÉV-alagútban szükséges további kiegészítő munkák miatt néhány napra a Batthyány tér és a Szentlélek tér között. A hónap végi HÉV-pótlásról a BKK hamarosan részletes tájékoztatást ad.
 
Budapesti Közlekedési Központ