A Fővárosi Közgyűlés is csatlakozott a klímaváltozás elleni kampányhoz

Áder János köztársasági elnök felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén, mögötte Tarlós István főpolgármester

A Fővárosi Közgyűlés ülésén felszólalt Áder János köztársasági elnök, a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozva. Az államfő kezdeményezésére a közgyűlés egyhangúlag támogatta, hogy a Főváros csatlakozzon az Al Gore volt amerikai alelnök által indított világméretű, klímaváltozás elleni kampányhoz.

Közös a felelősségünk abban, hogy beszéljünk a klímaváltozás problémájáról, és tegyünk valamit ellene – mondta Áder János köztársasági elnök a Fővárosi Közgyűlés ülésén. Az államfő köszönetet mondott Tarlós István főpolgármesternek, hogy a fővárosi tisztségviselők közül elsőként csatlakozott az Al Gore volt amerikai alelnök által indított, világméretű klímavédelmi kampányhoz, és ugyanezt kérte a Fővárosi Közgyűléstől. A kampány célja, hogy cselekvésre ösztönözzék a decemberben Párizsban összeülő ENSZ éghajlat-változási konferencia résztvevőit, a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országok vezetőit.

A köztársasági elnök elmondta: a klímaváltozást illetően Magyarország a térség legkiszolgáltatottabb országa.

Áder János úgy fogalmazott: el kell dönteni, hogy megvárjuk, amíg a káros folyamatok visszafordíthatatlanná válnak vagy teszünk gyermekeink és unokáink jövőjéért. Hozzátette: ha sokan felemelik a hangjukat, „decemberben beleremegnek a párizsi klímakonferencia tárgyalótermének ablakai”. A kampányhoz a nemrégiben indult elobolygonk.hu honlapon, regisztrációt követően lehet csatlakozni.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: a klímavédelem nem csupán természetvédelem és környezetvédelem, "hanem a mi saját életünknek a védelme". Elmondta, az ENSZ tudományos tanácsadó testületének a globális felmelegedés várható hatásairól is szóló tanulmánya szerint a klímaváltozás nyomán egyre szélsőségesebb időjárásra, aszályra, árvizekre, a jégtakaró olvadására, a tengervízszint emelkedésére, élelmiszertermelési és -ellátási gondokra, ivóvízhiányra, ennek következtében növekvő migrációra és a vízért folyó háborúkra lehet számítani.

 

A köztársasági elnök elmondta: a klímaváltozást illetően Magyarország a térség legkiszolgáltatottabb országa, a folyóink vízhozamának 90 százaléka a határokon túlról származik. Már csak ezért is az ország minden lakóját érintetni fogja a klímaváltozás, de Budapest és a nagyvárosok polgárait különösen. Utalt arra: ennek következtében néhány fokkal magasabb lesz a fővárosban a legmelegebb napok hőmérséklete, hőhullámok várhatóak, annak pedig halálos áldozatai lehetnek. Közölte, 2013-ban már volt egy ilyen hőhullám Magyarországon, akkor 1700 halálos áldozatot követelt a rendkívüli meleg. A motorizáció egyre nagyobb károsanyag-kibocsátással jár, a légszennyezés következtében egyre több gyerek allergiás és asztmás, ma már minden huszadik 5-18 éves fiatal asztmás, minden 5. felnőtt allergiás, ő maga is.

Kitért arra, egészségügyi kockázatnövekedést jelent, hogy a globális felmelegedés következtében megjelenhet Magyarországon a malária, a nyugat-nílusi vírus és a dengue-láz is, a dél-európai országokat ugyanis már elérték ezek a betegségek, és az is, hogy egyre több a kullancs, amelyek egyre fertőzőbbek is, mert amíg korábban minden egymilliomodik kullancs volt fertőző, ma már minden ezredik.

A köztársasági elnök felidézte: amíg a II. világháború előtt a Duna soha nem érte el a nyolcméteres vízszintet a fővárosnál, addig az elmúlt 15 évben négyszer meghaladta, két évvel ezelőtt pedig közel járt a 9 méterhez, ami ugyancsak a klímaváltozás következménye.

Áder János beszélt arról is, a bolygó egyik legnagyobb problémája az urbanizáció, az előrejelzések szerint 2050-re az emberek 70 százaléka városokban él majd, a következő 35 évben annyi új várost, városrészt kell megépíteni, mint az elmúlt kétezer évben. Márpedig a nagyvárosaink a legnagyobb energiafelhasználók, károsanyag-kibocsátók és a leginkább felelősek a klímaváltozásért. De itt lehet megtalálni a leghatékonyabb megoldásokat is - tette hozzá.

Az államfő azt mondta, Budapest nem lesz megapolisz, de azok a tapasztalatok, amelyeket felhalmoztak a városépítés, a közlekedésfejlesztés, a hulladékgyűjtés és -feldolgozás, az energiahatékonyság javítása, a szennyvíztisztítás területén, olyan tudást jelentenek, ami piacképes. Példaként említette a Fővárosi Vízműveket, amely jelentős beruházásokat valósít meg a világ számos pontján, és az ebből keletkező nyereségből a fővárosi polgárok javát szolgáló további fejlesztéseket hajt végre.

A köztársasági elnök felszólalását követően a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag megszavazta, hogy támogatja a klímaváltozás elleni világméretű kezdeményezést. A döntés értelmében a minél szélesebb körű támogatás érdekében felkérik a főpolgármestert, hogy erről a lehetőségről tájékoztassa a fővárosi lakosságot.

 

Kapcsolódó cikk

Budapest főpolgármestere hivatalában fogadta Magyarország köztársasági elnökét: Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Áder János köztársasági elnök
​Tarlós István főpolgármester csatlakozott Áder János köztársasági elnöknek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés elleni felhívásához.

Hírek

RSS megtekintés