Százhúsz hajléktalannak segített az újrakezdésben a BMSZKI

Közterületen élő százhúsz hajléktalan embert segített az újrakezdésben a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) a Nyitás az utcára program keretében - tájékoztatta a BMSZKI pénteken az MTI-t.
 
A közlemény szerint a BMSZKI 2013. március 1. és 2014. október 31. között az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósította meg a programot, amelynek célja százhúsz, a fővárosban életvitelszerűen közterületen élő hajléktalan ember társadalmi integrációjának elősegítése volt.
 
A program során a tartósan közterületen élő embereknek önálló lakhatást, egyéni igényeikhez igazított hajléktalanszállást, egyéni és csoportos készségfejlesztési lehetőségeket, iskolai végzettséget és szakmát biztosító képzést, továbbá foglalkoztatási segítséget és szabadidős programokon való részvételi lehetőséget biztosítottak.
 
A pályázati programnak köszönhetően tizennégyen iratkoztak be OKJ-s képzésbe, hárman léptek előre egy vagy két tanévet általános iskolai tanulmányaikban, tizenhárom ember számára közvetlen foglalkoztatási lehetőséget biztosítottak, hetvenöten pedig hosszabb-rövidebb ideig önkéntes munkát végeztek.
 
A BMSZKI a közleményben rámutat, "a hajléktalanság ördögi kör: megfelelő szállás nélkül alig lehet munkát találni, jövedelem nélkül nem lehet lakást fenntartani. A reménytelenség, kilátástalanság lassan felőrli az embert". "Minden egyes emberért külön-külön meg kellett küzdenünk, és sajnos, nem mindenkinek sikerült, sikerül kitörnie a hajléktalan létből. A talpra állás sokszor hosszú időt igényel, akár ugyanannyit, mint a hajléktalanságban töltött lét" - fogalmaztak. A BMSZKI közleménye szerint még mindig több ezer ember készül hajléktalanként a téli fagyokra.