150 éves a Pesti Vigadó

Tarlós István főpolgármester beszédet mond a Pesti Vigadó felavatásának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a Pesti Vigadó Makovecz termében

A Magyar Művészeti Akadémia a Pesti Vigadó megnyitásának másfél százados jubileuma alkalmából konferenciát rendezett a Makovecz-teremben. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Tarlós István főpolgármester, Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere és Fekete György, az MMA elnöke.

Tarlós István főpolgármester az épület történetét ismertetve emlékeztetett rá, hogy "a szinte páratlan zenei és kulturális életnek otthont adó Vigadó sem kerülhette el a 20. század nagy viharait, s végül a régi pompáját már csak nyomokban őrző intézmény 2004-ben bezárt". Az ezt követő 10 éves kihagyás után tavaly márciusban nyitotta meg újra kapuit az épület, amely egyebek mellett a Makovecz Imre által megálmodott MMA-nak ad otthont, de a főváros, valamint az egész magyar kulturális és társasági élet egyik kiemelkedően méltó helyszíne is.
 
 
 
A főpolgármester kitért arra is, hogy a 2010 óta szisztematikusan zajló és a Vigadó épületét is érintő kiemelt kormányzati műemlék-felújítások szorosan kapcsolódnak a fővárosban megkezdett, középületeket és köztereket is érintő rekonstrukciókhoz. A 150 éves évfordulón így "a kormány, az MMA és a Fővárosi Önkormányzat sikeres együttműködését is ünnepelhetjük" - hangsúlyozta.
 
"A Pesti Vigadó izgalmas történetének egyik csúcsára érkeztünk, amelyről meg kell emlékezünk" - hangsúlyozta köszöntőjében Balog Zoltán. Mint mondta, az MMA-nak otthont adó, felújított Pesti Vigadóban az újra megnyitása óta eltelt egy esztendőben pezsgő élet, szakmai munka folyik, az épület ugyanakkor a művészetek templomává vált.
 
 
"Ha létezik a magyar építészetben tükör a magyar történelemről, akkor ennek az épületnek a története elképesztő tükör" - fogalmazott Fekete György, az MMA elnöke, hozzátéve: elég, ha elmondjuk az építés, a leégés, a bombázás és a modernizálás történetét.
 
Véleménye szerint a konferencián elhangzó előadások olyan korképet adnak, olyan tényeket és elemzéseket tartalmaznak, amelyek a magyar a műemlékvédelem és a működtető intézmények szempontjából sem jelentéktelenek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a vigadó Európában az egyetlen olyan kulturális helyszín, ahol hat művészeti ág egy időben, egyszerre tud megjelenni. Az épület a kiállítások mellett például konferenciáknak, politikai találkozóknak, színházi előadásoknak és filmvetítéseknek is otthont tud adni.
 
A konferencia előadói többek között a történelmi épület építészeti, irodalmi és zenei életét mutatják be. A Fővárosi Önkormányzat részéről Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes "Budapest kulturális arca", Dr. Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes pedig "Értékvédelem és értékteremtés a fővárosban" címmel tart előadást a délutáni szekció keretében.
 

Hírek

RSS megtekintés