100 éves a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest-gyűjteménye

Száz éve nyílt meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Budapest-gyűjteménye a könyvtár központi épületében. Az évforduló alkalmából rendezték meg szerdán a „Várostörténet, helyi értéktudat, információközvetítés” című konferenciát az intézményben, amelyen részt vett Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes.
 
A gyűjtemény Budapest életének fontos pillanatairól őriz dokumentumokat, és egyfajta szakirodalmi alapozást nyújthat a nagyközönségnek, a helyismeret iránt érdeklődőknek, az önkormányzatoknak, társadalmi szervezeteknek, ezen kívül a közművelődés, a közigazgatás, a városfejlesztés, sőt a sajtó szakembereinek is – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra. „Alakíthatja, mélyítheti azt az urbanisztikai szemléletet és kultúrát, amely elengedhetetlen egy város közéletében való tevékeny részvételhez – tette hozzá a humán területért felelős főpolgármester-helyettes.
 
 
Hangsúlyozta, hogy a Budapest-gyűjtemény azért is egyedi, meghatározó, mert nemcsak a várost dokumentálja, hanem az ország történetéhez is jelentős adalékokkal járul hozzá. A 23 kerületi gyűjteménnyel ápolt jó kapcsolat, a közös tárlatok, kiadványok, konferenciák is hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizzük a múlt értékeit, és a jövőnek is bemutathassuk a főváros gazdag eredményeit, fontos eseményeit.
 
Kiemelte: az idei év azért is jelentős az FSZEK életében, mert a könyvtár alapításának 110. évfordulóját is ünnepeljük, valamint 50 évvel ezelőtt nyílt meg a zenei gyűjtemény, Kodály Zoltán jelenlétében. Emellett jó néhány tagkönyvtár is kerek jubileumot ünnepelhetett ez évben. Az egész évi gazdag programsorozatnak méltó lezárása a mai centenáriumi ünnepi konferencia – mondta a főpolgármester-helyettes.
 
Ez a jubileumi száz év nemcsak a könyvtár, hanem a város történetében is meghatározó ívet rajzol meg – emelte ki Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója.
 
Hozzátette: a konferencia jó alkalom ahhoz, hogy betekinthessünk a kerületi rokon intézmények nagyon gazdag munkájába, és ahhoz is, hogy hozzájáruljunk a  főváros imázsának erősítéséhez.
 

Hírek

RSS megtekintés