Önkéntesek varázsolták újjá a Városligetet

Sikeres Guinness-rekord felállításával zárult a Föld napi családi program a Városligetben; csaknem 21.000 árvácskát ültettek el önkéntesek, hogy megújítsák a parkot. Az egész napos rendezvény fővédnöke Tarlós István főpolgármester volt, a programot György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes és Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár nyitotta meg.
 
A „randipadon” magyar költők és írók tollából származó szerelmes idézeteket olvashattak a Városligetben andalgók, hiszen a helyszínen jelentkező Föld napi önkéntesek mintegy 30 padot festettek le egyedi mintákkal és más különleges borítással. Az önkéntes kertészek ezen a napon a Guinness-rekordnak számító 519 ládányi, azaz 20.750 tő árvácskát és cserjét ültettek el 800 négyzetméteren, a liget 10 pontján. Voltak, akik játszótereket tisztítottak, sportpályát festettek, gyöngykavicsot terítettek, illetve installáció készítésében is segédkeztek.
 
A Föld napi eseményen az összes fővárosi közszolgáltató cég képviseltette magát, így jelen volt a Vízművek, a FŐGÁZ, az FCSM, az ELMŰ, a Díjbeszedő, a BFVK, a BKK, valamint Zugló Önkormányzatának képviselője is.

György István főpolgármester-helyettes a városligeti, Guinness-rekorddal egybekötött Föld napi rendezvényről és Nemzeti Múzeumban tartott Tudományfesztiválról szólva kifejtette: míg utóbbi a tudatos vízgazdálkodásra, a vízkészletek szűkösségének veszélyeire, a vízzel kapcsolatos innovációkra hívják fel a figyelmet, addig előbbi az élhetőbb városi környezetre fókuszál. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a Budapesten megvalósuló fejlesztéseknél - legyen szó akár az idén bevezetendő, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszernél vagy a közlekedési beruházásoknál - kivétel nélkül fontos cél a környezettudatosság érvényesítése, az élhetőbb környezet kialakítása.
 
Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár beszédében úgy fogalmazott: "a természetvédelem rólunk, emberekről szól, hiszen míg a természet megvan nélkülünk, addig mi nem létezhetünk nélküle. Ezért jobb, ha tudjuk, hogy magunkért óvjuk erdeinket, fáinkat, ültetünk virágokat, vagy éppen szentelünk figyelmet az iparban a megújuló energiaforrásoknak.” Az államtitkár üdvözölte a Budapest egész területét lefedő, szelektív hulladékgyűjtési rendszer folyamatban lévő bevezetését.
 
A városligeti, Föld napi önkéntes munkákban résztvevők karszalagot kaptak, ezt felmutatva a Liget Köztársaság egyes tagjainál (Széchenyi fürdő, Közlekedési Múzeum, Műcsarnok, Szépművészeti Múzeum, Robinson Étterem, Széchenyi Kertvendéglő és NYEREG kerthelyiség), valamint a Pántlika Bisztróban egész hétvégén 20 százalékos kedvezményt vehetett igénybe, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykertet, továbbá a Vidám Parkot is kedvezményes áron látogathatta meg.
 
Magyarország az elsők között csatlakozott a Föld Napja mozgalomhoz 1990-ben. Azóta évről évre egyre többen ültetnek növényeket vagy hirdetnek környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást bolygónk védelmének jegyében. A világméretűvé vált mozgalommal a résztvevők - a többi között a bioszféra pusztulására, az ipari szennyezésre, az őserdők túlzott irtására, az ózonlyukak gyarapodására, a veszélyes hulladék termelésre, a túlnépesedésre, a savas esők kialakulására, az óceánok szennyezettségére - a közös felelősségre kívánják felhívni a figyelmet.
 

Hírek

RSS megtekintés