Április 10-én kezdődik a 35. Budapest Tavaszi Fesztivál

Negyvenhárom helyszínen több mint 170 komolyzenei, dzsessz-, világzenei, crossover-, tánc- és színházi produkció, valamint képzőművészeti és szabadtéri program várja a közönséget a 35. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF), amelyet április 10. és 26. között tartanak a fővárosban. A rendezvényen az előadók részéről is komoly presztízs megjelenni, ez Budapestnek is elismerés – mondta az esemény tájékoztatóján Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

- A Budapest Tavaszi Fesztivál kiváló példája annak, hogy a fővárosi fenntartású intézmények, mint például a Budapest Történeti Múzeum, a Kolibri Fészek, a Madách Színház és a Trafó milyen jól tudnak együttműködni a kultúra többi szereplőjével – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra. Kiemelte: a 2013-ban átadott a Budapest Bálna egyre nagyobb szerepet vállal a rendezvények lebonyolításában. „Az Alice Csodaországban, Alice Carrol világhírű regényének zenei feldolgozása is itt lesz hallható, Európában elsőként" – tette hozzá a humán területért felelős főpolgármester-helyettes.

A BTF tavalyi sikerével a közép-európai térség legnagyobb összművészeti prémiumfesztiváljává nőtte ki magát - mondta Káel Csaba, a BTF-et szervező operatív testület elnöke. Hozzátette: az eseménysorozat idén az eddigieknél később, áprilisban kezdődik, így a jobb idő mellett kapcsolódni tud Prága és Bécs hasonló fesztiváljaihoz.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője, a fesztiválszervező operatív tanács tagja „nagy, mértékadó seregszemlének” nevezte a rendezvényt, amely mögött komoly nemzetközi összefogás áll. Az idei újdonságok közül kiemelte a Nemzeti Múzeum lépcsőin és parkjában tartandó zárókoncertet, amelyen kórusok és a fesztiválon fellépett művészek búcsúztatják a BTF-et. A városban 8 piros „fesztiválkockát” helyeznek el, amelyekhez különböző programok kapcsolódnak, a Szabó Ervin Könyvtár előtti például „szavalódobozzá” alakul a költészet napján, április 11-én.  

Az idei BTF-en Liszt Ferenc öröksége és az olasz kultúra lesznek fókuszban, és ezúttal is megrendezik a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót. A fesztiválra olyan világsztárok látogatnak Budapestre, mint Sinéad O'Connor, David Sanborn, Vladimir Ashkenazy, Elina Garanca, vagy a világzene terén Dhafer Youssef és Nishat Khan. A külföldi művészek mellett a számos hazai előadó is fellép: a Nemzeti Filharmonikusok, Ránki Dezső, Fassang László, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar, Dresch Mihály, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ágnes, Balogh Kálmán és Lukács Miklós.

Hírek

RSS megtekintés