Állat- és Növényszeretet Fesztivál az állatkertben

Öt napos fesztivállal, programokkal, a gyermekek számára pedig díjmentes belépéssel ünnepli az állatok világnapját a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az Állat- és Növényszeretet Fesztivál pénteki napján beszédet mondott Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója.

Már az időszámításunk előtti harmadik században Asóka császár törvénybe foglalta, hogy tilos az állatkínzás, és hogy az állatokról gondoskodni kell. Az állatszeretet az emberi alapvető tulajdonsága. Aki nem szereti az állatokat, az az embereket sem szereti, tehát önmagát sem szereti – mondta Csomós Miklós. Az oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte, az állatkertnek nagy szerepe van abban, hogy a nagyvárosi emberhez is közelebb hozza az állatokat. 

Az idei fesztiválnak különös jelentőséget ad, hogy a Fővárosi Közgyűlés a közelmúltban döntött arról, hogy megnöveli az állatkertet. Ezzel az állatkert tágasabbá válik, és a családokat jobban ki tudja szolgálni – jelentette ki Persányi Miklós. A főigazgató hozzátette, az intézmény fokozott figyelmet szentel a védett állatok védelmére, az idei állatkerti szaporulat pedig természetvédelmi szempontból is nagyon jelentős és fontos. 

 

A fesztivál ideje alatt bemutatták a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb jövevényeit, a két tigriskölyköt, amelyek augusztus 16-án születtek. Az ifjú szibériai tigriseken a bemutatás alatt elvégezték azokat az apró beavatkozásokat, amelyekre ilyenkor szükség van.

Assisi Szent Ferencet évszázadok óta az állatok védőszentjeként tartják számon. Éppen ezért az állatbarátok körében elterjedt az a szokás, hogy október 4-én, Szent Ferenc napján ünneplik az állatok világnapját. A világnapról az állatkert évtizedek óta megemlékezik, de az elmúlt években az eredetileg egynapos eseményt több napos programsorozattá bővítették. Az Állat- és Növényszeretet Fesztivál egyben egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban minden évben megtartották az állat- és növényszeretet napját. Az elsőt 1922-ben rendezték meg, az utolsót pedig a második világháború előestéjén.

Hírek

RSS megtekintés