Főváros Sportjáért aranygyűrű díjat kapott Vadadi Kornél

Vadadi Kornél, a Főváros Sportjáért aranygyűrű 2014-es kitüntetettje Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettessel (b) és Danada Judit sportosztályvezetővel (j)
Vadadi Kornél kapta idén a Főváros Sportjáért aranygyűrű kitüntetést; a 87 éves sportoló a Budapesti Sportszövetségek vezetőinek közös évzáró rendezvényén, a Városházán vette át az életműdíjat, a Főváros sportéletében kifejtett kiemelkedő jelentőségű munkássága elismeréseként. 

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a díjátadón arról beszélt, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Sportszövetségek sportintézményei között az elmúlt években stabil kapcsolat alakult ki, számos szabadidős és versenysporteseményt rendeztek. Emlékeztetett rá, hogy Budapest több fővárosi sportrendezvénynek volt már házigazdája, ezeket az eseményeket a Főváros pénzügyileg is támogatta, mert elkötelezett a versenysport iránt. E rendezvények nemcsak a város sportéletét, hanem az arculatát is meghatározzák - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy szükség van az utánpótlás és a diáksport fejlesztésére, a fiatalok versenyeztetésére, hogy a felnövekvő generáció Budapest és Magyarország hírnevét öregbítse.
 
Vadadi Kornél 1927. december 4-én született Budapesten. 1946-ban érettségizett a budapesti Berzsenyi Dániel gimnáziumban. Egyetemi tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkarán kezdte, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi karán fejezte be, ahol 1952-ben kémia-biológia szakos tanári oklevelet szerzett. 1952-1954 között egyetemi tanársegédként az ELTE TTK Biokémiai Osztályán dolgozott. 1954-62 között az ELIDA szappangyárban laboratóriumi fővegyészként működött, onnan 1963-ban az Országos Tervhivatal Élelmiszeripari Főosztályára került, ahol 1968-ig, mint főelőadó dolgozott. 1968-tól nyugdíjba meneteléig - 1988-ig - az Országos Élelmiszer-ellenőrző Intézetben felügyelő főmérnöki beosztásban működött.
 
Sporttevékenysége 1953-ban kezdődött, amikor az Újpesti Dózsa Sportegyesület Cselgáncs Szakosztályában kezdett sportolni. Aktív sportolói tevékenységét 1958-ban társadalmi tevékenységre váltotta fel, amikor is a Budapesti Cselgáncs Szövetség elnökségi tagjaként 15 éven keresztül, annak több bizottságában - legutóbb a Szövetség főtitkáraként – működött. Cselgáncsoktatói és országos bírói minősítést szerzett. Pályafutása során jelentős érdemei voltak a bírók képzésében, oktatásában is.
 

A kendó sportot 1983-ban kezdte, annak magyarországi meghonosítása, bevezetése idején. Alapító tagja lett a Magyar Kendó Szövetségnek, korábbi nevén Magyar Kendó Egyesülésnek, annak 10 éven keresztül, 1994-ig volt elnöke. A sportág hazai elterjesztésében és nemzetközi elismerésében szerzett érdemeket. 70 éves kora után a kendó sportban való aktív működéstől visszavonult, azóta csupán a kyudó sporttal foglalkozik.
 
1998-ban a Magyar Kendó Szövetség Örökös Tiszteletbeli Elnökének választották. Judóban IV.Dan, kendóban I.Dan fokozata van.Tagja a Harci Muvészetek Budapesti Szövetség Elnökségének. A Magyar-Japán Baráti Társaság vezetőségi Tagjaként gazdasági titkár minőségben működik. 2004-ben a japán császár a Felkelőnap Rendje Ezüst és Arany Sugarakkal rendjét adományozta neki a Budo és a japán kultúra magyarországi terjesztéséért. Jelenleg is a Magyar Kendó Szövetség Örökös Tiszteletbeli Elnöke és a Harci Művészetek Budapesti Szövetségének elnökségi tagja.

 

Hírek

RSS megtekintés